Life Coaching

Διαζύγιο, Επιπτώσεις στα παιδιά, Πρόληψη επιπτώσεων

Κι έρχεται η στιγμή που καταλαβαίνεις πως ο άνθρωπος τον οποίο παντρεύτηκες δεν είναι αυτός που πίστευες, ο γάμος τελικά δε σου βγήκε σε καλό ή ότι δεν υπάρχει πια αυτή η χημεία στη σχέση. Κι έτσι έρχεται το διαζύγιο!!! Όταν είστε δύο, τα πράγματα είναι απλά.

Χωρισμός- ελευθερία- συνέχιση ζωής.

Τι γίνεται όμως όταν υπάρχουν παιδιά σε ένα γάμο;

Πολλές έρευνες βρήκαν ότι τα παιδιά διαζευγμένων οικογενειών βιώνουν χαμηλότερα επίπεδα ευημερίας από ότι παιδιά μη διαζευγμένων. Προς Θεού, αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να χωρίζεις αν η σχέση σου πια δε σε γεμίζει. Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες όσον αφορά την μετέπειτα ευημερία των παιδιών διαζευγμένων οικογενειών.

Γονική απουσία

Η οικογένεια είναι ο κύριος κοινωνικός φορέας για την παροχή κοινωνικοποίησης στα μικρά παιδιά. Με το διαζύγιο (μεγαλώνοντας μόνο με τον ένα γονέα) προκύπτουν προβλήματα κοινωνικοποίησης. Είναι γεγονός ότι το διαζύγιο συνδέεται με μειωμένη ποιότητα και ποσότητα επαφής των παιδιών με τους γονείς που δεν έχουν τη κηδεμονία τους. Από την άλλη, οι γονείς που έχουν την κηδεμονία των παιδιών τους λόγω του βεβαρημένου φόρτου εργασίας δυσκολεύονται να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, αφού έχουν μειωμένο χρόνο και πολύ λίγη ενέργεια. Για αυτούς τους λόγους τα παιδιά βιώνουν μειωμένη προσοχή από τους γονείς τους, βοήθεια και επίβλεψη. Αυτή η απόρριψη μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση προβλημάτων όπως ακαδημαϊκή αποτυχία, χαμηλή αυτοεκτίμηση και προβληματική συμπεριφορά.

Οικονομικό μειονέκτημα

Το διαζύγιο τις περισσότερες φορές οδηγεί σε οικονομικά προβλήματα ειδικά στις γυναίκες. Η έλλειψη οικονομικών πόρων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αναπτυξιακών προβλημάτων στα παιδιά. Οι οικονομικές δυσκολίες επηρεάζουν αρνητικά τη διατροφή και υγεία των παιδιών. Επιπλέον, οι φτωχές διαζευγμένες μητέρες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ιδιωτικά μαθήματα, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βιβλία, υπολογιστές και άλλα πράγματα που βοηθούν στην ακαδημαϊκή επιτυχία των παιδιών.

Οικογενειακές συγκρούσεις

Οι συγκρούσεις μεταξύ των γονέων, τόσο πριν όσο και μετά από το διαζύγιο είναι ένας στρεσογόνος παράγοντας για τα παιδιά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά στρες, δυστυχία και ανασφάλεια. Γενικότερα, τα παιδιά βρίσκονται στη μέση μιας μάχης μεταξύ των γονέων και πολλές φορές χρησιμοποιούνται για να εκδικηθούν ο ένας τον άλλο. Αυτό δημιουργεί πολλές δυσκολίες στην προσαρμογή των παιδιών μετά το διαζύγιο.

Πρόληψη επιπτώσεων διαζυγίου

Πολλές επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά μπορούν να αποφευχθούν με προσπάθεια και από τους δύο γονείς. Θα πρέπει και οι δύο γονείς να προσπαθούν να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, δημιουργώντας όμορφες στιγμές και αναμνήσεις. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά έχουν ψηλότερη αυτοεκτίμηση, είναι χαρούμενα και αποτρέπονται πολλές προβληματικές συμπεριφορές. Όσον αφορά την οικονομική ευχέρεια, θα πρέπει και οι δύο γονείς να προσφέρουν τα απαραίτητα στο παιδί τους για τη μελλοντική του ανέλιξη και ανάπτυξη. Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να βάλουν πάνω από κάθε διαφορά το παιδί τους και να συνεργαστούν μεταξύ τους για να δώσουν το σημαντικότερο από όλα ΑΓΑΠΗ και στοργή. Δείχνοντας στο παιδί ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, δε τσακώνονται, δε δημιουργούν εντάσεις, βοηθά το παιδί στη μετέπειτα προσαρμογή της νέας ζωής του. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα έχει λιγότερο στρες, θα είναι ευτυχισμένο και θα έχει πολύ λιγότερες ανασφάλειες.

Μαζί ή χώρια, τα παιδιά είναι ο συνδετικός κρίκος για μια σχέση που υπήρχε, που έστω κάποτε περιβαλλόταν από αγάπη και όνειρα! Και αυτός ο κρίκος,  θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει για την καλύτερη ανάπτυξη αυτών, που αναμφίβολα νοιαζει και τους δύο γονείς!

 

 

Ελένη Φυλακτού, Psychology BA, Social and Developmental Psychology MA, ABA Specialist

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.