Thoughts and Notes

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΓΟΝΕΙΣ

Όταν τον Αύγουστο γέννησα την λατρεμένη μου κόρη, οι 3 μέρες στην κλινική ήταν η αρχή για να μπούμε στην διαδικασία φροντίδας του μωρού. Τα κορίτσια της κλινικής πρόθυμες μας έδειξαν ότι θεωρείτο απαραίτητο. Να το ταΐζουμε, να αλλάζουμε πάνα, να το ντύνουμε, να το κάνουμε μπάνιο ακόμα και πώς να το κρατάμε.  Και εκεί που νομίζαμε ότι όλα αρχίσαμε να τα μαθαίνουμε, έρχεται η επιστροφή στο σπίτι.

Πρώτη νύκτα.

Η μαμά, ο μπαμπάς και το μωρό. Και τώρα τι κάνουμε; Το ταΐσαμε καλά; Η θερμοκρασία δωματίου είναι όπως πρέπει; Τα ρούχα του; Το νερό για το μπάνιο; Και άλλα πολλά μας βασάνισαν εκείνη την πρώτη νύκτα, και όχι μόνο..

Τρώει καλά;

Και αν ναι γιατί κλαίει και μου δείχνει ότι πεινά; Στην αρχή η διαδικασία του θηλασμού ήταν πολύ δύσκολη. Το μικρό μας μωράκι δυσκολεύετε να πάρει σωστά τη θηλή και αυτό πολλές φορές το κουράζει και το κάνει να αποκοιμιέται. Έτσι συχνά ξυπνά και κλαίει. Επιμείνετε και σίγουρα θα το πετύχετε. Το μωράκι σας χρειάζεται την αγκαλιά σας και την αγάπη σας. Και σαφώς το ιδανικό στον θηλασμό είναι να τρώει το μωράκι μας όποτε και όσο θέλει.

Μήπως ζεσταίνεται ή κρυώνει;

Ιδανική θερμοκρασία  δωματίου οι 22 βαθμοί κελσίου.

Στην αρχή χρησιμοποιούσαμε πάντα το θερμόμετρο. Ήταν το απαραίτητο αξεσουάρ μας σε ότι κάναμε! Σε όποιο δωμάτιο και αν βρισκόμαστε. Πλέον ύστερα από 8 μήνες ξέρουμε πολύ καλά πως νιώθει το μωρό μας. Τα ρούχα της φροντίζουμε πάντα να είναι ανάλογα με το πώς είμαστε και εμείς ντυμένοι. Ασφαλώς, ως βρεφάκι αυτό ήταν λίγο διαφορετικό. Πάντα της βάζαμε κάλτσες για να διατηρούνται ζεστά τα μικρά της πατουσάκια , εσωτερικό φαρμάκι και μακρυμάνικο εξωτερικό, καθώς επίσης και μια λεπτή κουβερτούλα (οδηγίες που είχαμε πάρει από την παιδίατρο μας).

Το νερό για το μπάνιο!

Ιδανική θερμοκρασία 37 βαθμοί κελσίου. Και εδώ στην αρχή το θερμόμετρο μαζί μας. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο είναι ότι καλύτερο για το μικρό μας μωράκι να κοιμηθεί ήρεμο και καθαρό.

Η αγκαλιά! 

Συνηθίζεται να ακούμε από τους γονείς ότι δεν κάνει να το κρατάμε συνεχεία γιατί μαθαίνει στην αγκαλιά.  Το μωρό δεν μαθαίνει στην αγκαλιά. Χρειάζεται την αγκαλιά μας. Χρειάζεται να μας νιώθει κοντά του. Πρέπει να γνωρίσει ένα καινούργιο κόσμο, πολύ διαφορετικό από αυτόν που βρισκόταν 9 ολόκληρους μήνες. Η ανασφάλεια έξω από την μήτρα εξαφανίζεται μόνο μέσα στην μητρική αλλά και πατρική αγκαλιά μας! Το σίγουρο είναι ότι η μητρότητα και η πατρότητα δεν διδάσκονται. Ακολουθήστε το μωρό σας και όλα όσα χρειάζεται, μαζί θα τα βρείτε!

Καλώς να το δεχθείτε!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *