Life Coaching

ΑΥΤΙΣΜΟΣ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ

Αυτισμός!

Είναι μια λέξη την οποία πολλοί από εμάς δε γνωρίζουν και ίσως να μην μάθουν ποτέ αν δεν υπάρξει κάποιο περιστατικό στο κοντινό τους περιβάλλον. Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Αν και ο αυτισμός είναι δύσκολο να διαγνωστεί πριν την ηλικία των 2 ετών μπορούν να παρατηρηθούν κάποια συμπτώματα από τη βρεφική κιόλας ηλικία.

Πρώιμα συμπτώματα αυτισμού:

• Το παιδί δεν έχει βλεμματική επαφή ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία από αυτή του ενός έτους (π.χ. το βρέφος δεν κοιτάει τη μητέρα όταν εκείνη το θηλάζει ή σε μεγαλύτερη ηλικία δεν κοιτάει το άτομο που του μιλάει).

• Δε χαμογελά όταν του χαμογελούν.

• Δεν ανταποκρίνεται στο όνομά του ( Όταν ακούει το όνομά του δε γυρνάει προς το άτομο που μιλάει ή χρειάζεται να το ακούσει περισσότερες από 2-3 φορές για να το κάνει).

• Δεν ακολουθεί αντικείμενα που εμφανίζονται στο οπτικό του πεδίο (π.χ. αν κρατάτε κάποιο αντικείμενο κουνώντας το αργά δεξιά και αριστερά το παιδί/βρέφος δε θα ακολουθήσει το αντικείμενο με τα μάτια).

• Δεν ακολουθεί κάτι το οποίο του δείχνεις.

• Δε δείχνει, δε χαιρετάει και γενικά δε χρησιμοποιεί βασικές χειρονομίες για να επικοινωνήσει.

• Δυσκολεύεται ή δε μιμείται τις κινήσεις κάποιου άλλου ή ακόμη και τις εκφράσεις του προσώπου.

• Δεν παίζει με άλλα παιδιά και γενικώς δε φαίνεται να κάνει ουσιαστικό παιχνίδι, παρά μόνο στερεοτυπικές κινήσεις.

Γενικά το παιδί δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους γύρω του και φαίνεται να είναι σχεδόν πάντα κλεισμένο στο δικό του κόσμο.

Αυτό άλλωστε σημαίνει και η λέξη «αυτισμός», κλείσιμο στον εαυτό. Πολλές φορές οι γονείς παρατηρούν από τη βρεφική κιόλας ηλικία ότι δεν έχουν μία ουσιαστική επικοινωνία με το βρέφος, αλλά αυτό δεν τους ανησυχεί ιδιαίτερα αφού είναι ακόμα πολύ νωρίς για την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων του αυτισμού. Όταν πια το παιδί φτάσει στην ηλικία των ενός με δύο ετών κάποια χαρακτηριστικά είναι αρκετά εμφανή. Για παράδειγμα πολλά παιδάκια στην ηλικία αυτή ξεκινάνε να χρησιμοποιούν διάφορες λέξεις για να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους ενώ αυτό το παιδί μηδαμινές εώς καμία. Ενώ άλλα παιδιά δείχνουν αυτό που θέλουν και γενικά προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους για να πάρουν κάτι, το παιδί αυτό δε θα προσπαθήσει καν να το κάνει. Αν δεν μπορεί να πάρει κάτι δε θα το ζητήσει. Παρ’ όλα αυτά πολλά παιδιά με αυτισμό ενώ μέχρι και την ηλικία των δύο ετών έχουν μερικό λόγο πολλοί γονείς αναφέρουν πως παρατηρείται μια σταδιακή παλινδρόμηση όπου τελικά το παιδί σταματά να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε λέξη.

Διάγνωση και πρώιμη παρέμβαση

Πολλοί γονείς ενώ παρατηρούν ότι το παιδί τους βρίσκεται πολύ πίσω για την ηλικία του συγκρίνοντας με άλλα παιδιά, εντούτοις πολλές φορές αγνοούν το γεγονός αυτό περιμένωντας πως θα προχωρήσει όσο μεγαλώνει. Επιπλέον, τα αυτιστικά χαρακτηριστικά όσο μεγαλώνει το παιδί αυξάνονται όπως και το άγχος των γονέων. Κανένας γονέας δε θέλει να πιστέψει ότι το παιδί του παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα γι’ αυτό και πολλές φορές αργούν να προβούν στη διάγνωση.

Αφού γεννηθεί το παιδί όλοι οι γονείς κάνουν όνειρα για το μέλλον και περιμένουν πολλά από αυτά να πραγματοποιηθούν. Βλέποντας όμως το παιδί τους να μην εξελίσσεται όπως αυτοί θα περίμεναν,εμφανίζεται αρχικά μια άρνηση του γεγονότος, ενώ παράλληλα και έντονο στρες. Πολλοί γονείς ελπίζουν πως αυτή είναι μία φάση η οποία θα περάσει με τον καιρό. Σε αντίθεση, όσο περνάει ο καιρός βλέπουν το παιδί τους να μην αναπτύσσει βασικές δεξιότητες τις οποίες θα έπρεπε να είχε και έτσι έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα.
Μετά τη διάγνωση του παιδιού με αυτισμό ο γιατρός θα προτείνει κάποιες θεραπευτικές μεθόδους οι οποίες ίσως βοηθήσουν το παιδί στη μετέπειτα εξέλιξή του.

Μια από τις νεότερες και επιστημονικά αποδεδειγμένες αποτελεσματικότερες μεθόδους είναι η Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς- ABA. Η ανάλυση συμπεριφοράς έχει ως κύριο στόχο να διδάξει στο παιδί βασικές δεξιότητες όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η επικοινωνία καθώς και το να γίνει σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητο.

Τέλος, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η έγκαιρη διάγνωση καθώς και η πρώιμη παρέμβαση βελτιώνουν όχι μόνο τη συμπεριφορά του παιδιού αλλά και τη μετέπειτα εξέλιξή του. Αρκετά παιδιά με αυτισμό με πρώιμη παρέμβαση (από την ηλικία του 1-1,5 έτους) είχαν πολύ καλύτερη εξέλιξη από ότι παιδιά τα οποία ξεκίνησαν μετά την ηλικία των 4 ετών.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την Κα.Ελένη Φυλακτου, Psychology BA, Social and Developmental Psychology MA, ABA Specialist, για τις παραπάνω πληροφορίες!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.