Χρόνια πολλά!

Μητερα, μάνα, μαμά! Ένα μήνυμα ίδιο κάθε χρόνο, γεμίζει σελίδες ολόκληρες, δίνει εικόνες αγάπης και ευγνωμοσύνης. Λέει ευχαριστώ που υπάρχεις! Μου λείπεις που δεν σε έχω πια εδώ! Θα σε αγαπώ για πάντα!! 

Μανούλα αγαπημένη, μια θύμηση με το δικό της άρωμα, τον δικό της ήχο που ακόμα και αν φύγει αυτό σίγουρα πάντα μένει! 

Μαμά, λέξη μικρή αλλά τόσο σπουδαία, που όποιος μπορεί να τη φωνάζει μόνο τυχερός μπορεί να νιώθει!! 

Ξεκινήσαμε τότε πρώτο άρθρο για τη γιορτή σου!
Επιστροφή και πάλι μαζί σου!

Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά! Σε εμάς, σε εσάς, στον κόσμο ολόκληρο! Με το τελευταίο γεγονός της πανδημίας να σφραγίζει τη ζωή μας και την ποιότητα αυτής, ευχόμαστε να είμαστε όλοι καλά, έχοντας υγεία!

Να χαμογελάμε και να επιλέγουμε αυτά που μας δίνουν κομμάτια ευτυχίας! Η ζωή είναι μικρή, όμορφη μεν, με σκαμπανεβάσματα δε! Ας μην την αφήνουμε να φεύγει μέσα από την ρουτίνα και τη μουδιασμένη μας καθημερινότητα, περιμένοντας απλά ένα ΣΚ ή μια αργία για να δημιουργήσουμε αναμνήσεις! Κάθε αύριο μας να γεμίζει με στόχους, που θα μας φέρνουν ελπίδα και χαμόγελα!


Και ναι μια μέρα σαν και αυτή, η γιορτή της μανούλας είναι πάντα η καλύτερη αφορμή για να πούμε ευχαριστώ! Σε αγαπώ! Μου λείπεις! Θέλω να σε δω! Σε σκέφτομαι! Θα είμαι για πάντα πλάι σου, γιατί θέλω! Γιατί μπορώ! Γιατί σου αξίζει! 

Χρόνια πολλά μανούλα! Και ευχαριστώ εσένα που ήσουν εκεί για εμένα! Μου λείπεις και σε αγαπώ! Σε θυμάμαι πάντα γιατί το άρωμα σου ακόμα το μυρίζω! Το γέλιο σου, ακόμα το ακούω! Και όσα χρόνια και αν περάσουν… δεν θα φύγεις ποτέ! 

Χρόνια πολλά σε μένα! Και ένα τεράστιο ευχαριστώ σε εσένα!, που μαζί φτιάξαμε αυτά τα πλάσματα για να με κάνουν ευτυχισμένη και να με φωνάζουν μαμά! 

Χρόνια πολλά στη δική σου μαμά, που μεγάλωσε ένα τόσο υπέροχο σύντροφο και μπαμπά!

Χρόνια πολλά μαμά!! 

“Multitasking mammy”

“Multitasking mammy”

Πρωινό ξύπνημα! Πρωινές ετοιμασίες! Τρέξιμο για το σχολείο! Επιστροφή στο σπίτι! Φροντίδα στο νεογέννητο! Σπίτι,καθαριότητα, ψώνισμα,μαγείρεμα! Όλα από την μαμά που πρέπει να βρει χρόνο και για την ίδια και για τον μπαμπά που πολλές φορές τον αφήνει λίγο «παραμελημένο»!

Σαν μαμά τριών μικρών παιδιών ξέρω καλά πως όλα τα πιο πάνω πρέπει να βρίσκουν λύση σε συνδυασμό με το να βρίσκομαι μαζί με τα μικρά μου και για παιχνίδι!

Έτσι όταν αυτό λίγο δυσκολεύει πρέπει οι στιγμές αυτές να συνδυαστούν με κάτι από τα «to do list» της μαμάς! 

Για αρχή, έχε υπόψιν την μαμά καγκουρό! Πηδάει ασταμάτητα αλλά σχεδόν ποτέ μόνη της! Έτσι κι εσυ! Αν το πιο μικρό θέλει αγκαλίτσες και εσυ δυο χέρια ελεύθερα, φόρεσε το! Το μάρσιπο, σε τέτοιες περιπτώσεις αποτελεί την ιδανική λύση για μεγάλες αγκαλιές, πολλά παιχνίδια και το απαραίτητο νοικοκυριό!

Και όταν λέμε το απαραίτητο νοικοκυριό, εννοείται πάντα με τους κατάλληλους βοηθούς!

Έτσι λοιπόν:

1. Μαγειρέψετε μαζί! Τα παιδιά μου λατρεύουν να με βοηθούν στην κουζίνα! Και εγώ το βρίσκω πολύ γλυκό όταν πηγαινοέρχονται στο ψυγείο με ένα-ένα τα υλικά την ώρα που ετοιμάζουμε το δείπνο μας! Ακόμα και ο σαματάς που γίνεται για το ποιος θα προλάβει να ανέβει στην καρέκλα να ανακατέψει, είναι μέρος του παιχνιδιού μας! 

2. Καθαρίστε μαζί! Με την πετσέτα στο χέρι πόρτες, παράθυρα και έπιπλα βρίσκουν την λάμψη τους! Το ίδιο και με τα παιχνίδια τους! Ένα επιπλέον χέρι βοήθειας το χρειάζονται κι αυτά! 

3. Δουλέψετε μαζί!Δύσκολο να πετύχει ειδικά όταν τα δυο μεγαλύτερα «χρειάζονται τον υπολογιστή σου για να… δουλέψουν»!! Εδώ κάνεις συμφωνίες!Δίνεις στύλο και χαρτί και αφήνεις να μοιραστούν τις σκέψεις τους στο ημερολόγιο σου ή στο τετράδιο εργασίας σου! Εξάλλου την ώρα που ψάχνεις 2-3 λεπτά χαλάρωσης ενώ δουλεύεις αυτές οι σκέψεις θα σου φανούν πολύτιμες!! 

4. Γυμναστείτε μαζί! Στο πάρκο! Στη βόλτα στη γειτονιά! Το περπάτημα είναι πάντα η καλύτερη άσκηση! Και όταν είστε όλοι μαζί γίνεται και μια υπέροχη στιγμή! Πάρτε ρόλους και ξεκινήστε! Μικροί εξερευνητές… δεν ακούγεται καθόλου άσχημο!! 

Άλλωστε μεγαλώνουν τόσο γρήγορα, που όλα αυτά σύντομα θα φαίνονται ένα μακρύνουν ομορφο όνειρο! Ο χρόνος μαζί τους είναι πάντα πολύτιμος, έστω και αν υπάρχουν στιγμές που η βραδινή ηρεμία είναι ότι καλύτερο σου συμβαίνει!! 

“Multitasking mammy”, ο όρος που αγαπώ! 

Σε θυμάμαι αλλά δεν κλαίω πια!

Το δάκρυ δύσκολα μου έρχεται τώρα πια!

Είναι λες και εκείνο το ραντεβού που κάποτε είχαμε… να έχει τελειώσει…

Δυσκολα σε συναντώ! Τις βόλτες που κάποτε μου αφιέρωνες … τις έχεις σταματήσει…

Δεν μιλάμε πια όπως παλιά!

Και αν κάτι από αυτά γίνει.. γίνεται σπάνια … και τελειώνει πολύ γρήγορα!

Σε θυμάμαι πάντα! Αλλά δεν κλαίω! Ακόμα και όταν κοιτάζω τον ουρανό ψάχνοντας να σε βρω κάπου εκεί ανάμεσα στα σύννεφα, η λαχτάρα μου σαν να χει κοπάσει!

Περνά ο χρόνος και εσυ έμεινες στις θύμησες…

Η φωνή σου, το γέλιο σου, το βλέμμα σου ζωντανά πάντα σε κάθε μου εικόνα…

Ακόμα και τώρα δεν κλαίω, απλά σε θυμάμαι.. και όσο ο καιρός περνά σε θυμάμαι ακόμα περισσότερο!

Και δεν περνάει στιγμή που να μην σκεφτώ «αν ήσουν εδώ»…

Ναι τώρα δάκρυσα… αλλά βλέπεις αμέσως σταμάτησα!

Σε θυμάμαι… αλλά δεν κλαίω…

Η καλύτερη μαμά του κόσμου…

Κάποτε το τηλέφωνο μου χτυπούσε δυνατά και μου τραγουδούσε γλυκά η καλύτερη μαμά του κόσμου…

Έχουν περάσει χρόνια να το ακούσω και μου έμοιαζε σαν ένα μακρινό και καλά κλειδωμένο μυστικό! Μέχρι που το κοριτσάκι μου σε μια σφικτή αγκαλιά μετά το σχολειο μου το ψυθίρισε! Και με συγκίνηση ξεκλείδωσε εκείνο το τραγούδι! Το δικό σου! Δεν ήταν το τηλέφωνο μου, ούτε και εσυ!

Ήταν η κόρη μου!

Και πόσο ωραία ακούστηκε στα αυτιά μου! Και πόσα αλλά μου θύμισε!

Μπορεί τώρα να είμαι και εγώ μανούλα, να έχω δυο υπέροχα παιδάκια, που θα σε έκαναν περήφανη γιαγιούλα, αλλά ποτέ δεν ξεχνώ τη δικιά μου μανούλα!

Ένα βραδυ θα σου γράψω ψηλά στον ουρανό με λεξούλες από αστέρια πως πολύ σε αγαπώ!

Χρόνια πολλά μαμά… εκεί ψηλά!

23 Αυγουστου…

Ευτυχώς που είχα γεμάτη μέρα με τα μωρά! Πέρασε, έφυγε κι αυτή σαν όλες τις άλλες!

Εντάξει, δεν θα πω ψέματα σαν όλες τις άλλες δεν θα είναι ποτέ! Ήταν η δίκη σου! Η μέρα των γενεθλίων σου! Η μέρα εκείνη που σε έκανε να χαμογελάς λίγο παραπάνω!

Οσο και να μην το σκέφτηκα, σε είδα σαν σύννεφο μέσα σε εκείνη την τελευταία γιορτή που είχαμε! Τότε! Ένα χρόνο πριν…τρία χρόνια τώρα πια!

Χρόνια πολλά! Συνέχισε να χαμογελάς!! Όπως εκείνη την τελευταία φορά…

2 ΧΡΟΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ…

15 Ιουλίου σήμερα!

Ημέρα δύσκολη και με πολύ πόνο στη ψυχή! Ήταν γύρω στις 4 τα χαράματα όταν έφυγες για το μεγάλο ταξίδι, ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή! Και μπορεί εσυ να ξεκουράστηκες και να ηρέμησες από τους φρικτούς πόνους της σκληρής αυτής αρρώστιας, αλλά το κενό που άφησες όλοενα και πιο βαθύ γίνεται! Ο πόνος στην ψυχή μεγαλώνει και η απουσία σου φαίνεται παντού!

Κι ας λένε πως ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρος..

Προσπαθώ να αλλάξω συνήθειες και να μάθω να ζω χωρίς εσένα.. κάποια πράγματα όμως δεν αλλαζουν! Κάθε πρωί σε παίρνω τηλέφωνο να σου πω, πως έφτασα στη δουλειά! Να σου πω για κάτι καινούργιο που έμαθα! Για κάτι που ακουσα! Να σε ρωτήσω για κάποια απορία μου! Τι αστείο;! Η τηλεφωνήτρια μου θυμίζει πως ο αριθμός δεν υπάρχει.. όπως κι εσύ τώρα πια!!

Η οικογένεια μας μεγάλωσε! Η μεγάλη σου κόρη σε έκανε γιαγιά, δυο φορές! Το είχες τόσο καημό να γνωρίσεις εκείνη την μικρή τότε κορούλα που είχε η κόρη σου στην κοιλια! Να την κρατήσεις αγκαλια! Δεν πρόλαβες! Αυτή όμως σε γνωρίζει και σου φωνάζει να έρθεις να παίξετε! Έφυγες με τον καημό της! Μέχρι και την τελευταία στιγμή ρωτούσες αν “γεννήσαμε”! Κρατιόσουν για να το ζήσεις, και αυτός ο δαίμονας, δε σε άφησε! Φάνηκε πιο δυνατός τελικά..

Το ξέρω πως δεν ήθελες να φύγεις! Το ξέρω πως πάλεψες!

Αλλά εμείς ακόμα σε ψάχνουμε! Όλες για τις καθημερινές μικρές μας στιγμές! Στιγμές που για άλλους είναι απλά καθημερινότητα! Για να βοηθήσεις ως γιαγιά, για να ζήσουμε μαζί τις ευτυχισμένες μας στιγμές, για να σε έχουμε ως μαμά, όπως πολλοί αλλοι!

Σε χρειαζόμαστε για όλα αυτά και για αλλά τόσα που θα έρθουν!!

Μας λείπεις μαμά!

Μας λείπεις!!

 

Οι κόρες σου..

Γ. Α. Σ.

 

 

ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕ!

Πρωινό ξύπνημα, γρήγορες ετοιμασίες, στιγμές ανήσυχες -γιατί είναι και κορίτσι με άποψη!- , που μονο η φράση “παιδιά” την κάνει να σταματά και να ακολουθεί τα όσα προσπαθώ να της πω!

Ναι λοιπόν, το κορίτσι μου μεγάλωσε και “βγαίνει έξω” για να συναντήσει άλλα παιδιά! Η αγκαλιά της μανούλας όσο γλυκιά και τρυφερή και να ναι, δεν είναι η μόνη της ανάγκη πλέον!

Πολυ φυσιολογικά, το παιχνίδι με άλλα παιδιά της ηλικίας της έχει γινει η καλύτερη στιγμή της! Πρώτα σε κάποια φιλική- οικογενειακή συνάντηση, έπειτα σε κάποιο παιδότοπο και τώρα στο σχολείο!

Το κορίτσι μου μεγάλωσε και επίσημα!

Πρώτη μέρα στο σχολείο!!

Φυσικά προηγήθηκαν οι μέρες προσαρμογής! Και πολύ περήφανα το κορίτσι μου, μας έδειξε πόσο έτοιμο είναι να ανοίξει τα φτερά της και να προχωρήσει στο επόμενο βήμα! Χωρίς να μας αποζητά, και απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή, στον νέο χώρο που θα την φιλοξενεί, έφυγε από την αγκαλιά μας με χαμόγελο! Δεν γύρισε πίσω, αλλά όταν με κοίταξε λίγο πριν φύγει, το ήξερα πως  αυτό ήταν το γνέψιμο της με το μήνυμα: “Μην ανησυχείς μαμά! Είμαι έτοιμη!”. Κι όντως είναι έτοιμη!

Ενα πλάσμα τόσο ξεχωριστό, τόσο αλλιώτικο που οποίος την γνωρίζει, είναι αδύνατο να μην προσέξει το σπινθηροβόλο βλέμμα της, την μαγκιά της, την εξυπνάδα της! Φυσικά όλα αυτά συνοδεύονται πολλές φορές με αντιδράσεις γιατί πολύ απλά ξερει τι είναι αυτό που θέλει! Κορίτσι με άποψη!

Και όλο αυτό με κάνει τόσο περήφανη, γιατί το ξέρω πως από τη μέρα που γεννήθηκε της έδωσα όλο μου το είναι και τώρα πια πιστεύω πως πραγματικά ήρθε η στιγμή να ανοίξει λίγο τα φτερά της χωρίς τη μαμά από δίπλα!

 


Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΜΑ!

Κοντά σου έμαθα να είμαι αυτή που είμαι! Μαζί σου η κάθε μας στιγμή ειναι γεμάτη από δυνατούς ήχους και όμορφα χρώματα! Για μένα είσαι η μαμά που θέλω να είμαι και εγώ για την κόρη μου! Η φίλη, οι συμβουλές, η εμπιστοσύνη, η έμπνευση, η δύναμη μου!!

Σε αγαπώ μαμά!

Δεν περιμένω τη γιορτή σου για να στο πω! Το ξέρεις άλλωστε!

Με αγάπη η κόρη σου!

Κάπως έτσι θα γέμιζα την κάρτα που θα σου έδινα σήμερα!

Δεν κλαίω!

Σε θυμάμαι! Για πάντα!

Και λυπάμαι που όλα αυτά που για κάποιους είναι συνηθισμένα, εσυ δεν πρόλαβες να τα ζήσεις!

Χρόνια πολλά μαμά! Από εκεί ψηλά, στείλε μου μια αγκαλιά και δώσε μου εκείνο το γλυκό πλατύ χαμόγελο σου, που τόσο μου λείπει… Με το κενό ανάμεσα στα δόντια σου… που όσοι σε γνώριζαν το θυμούνται ακόμα!!

________________________________________

 

Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ…ΠΟΣΟ ΛΑΘΟΣ!

Λίγο πριν νιώσω τη μαγεία του να γίνεσαι μάνα για δεύτερη φορά, και η μερα εκείνη που φτιάχτηκε για αυτήν την ιερότητα είναι παντού! Πλανιέται στα social media και τα διάφορα διαφημιστικά, μέχρι τα μικρά εκείνα άρθρα που εξιστορούν την σημαντικότητα αυτού του πλάσματος!

Μαμά, μανούλα, μάνα, ή ακόμα και με το όνομα της, αποκλείεται να μην είναι εκεί για σένα! Φτάνει, να είσαι τυχερή και να την έχεις κοντά σου!

Γιατί αν είσαι μια από εμάς που η ζωή στα έφερε έτσι και η αγαπημένη σου μανούλα δεν είναι πια εδώ μαζί σου, ξέρεις πολύ καλά πως είναι να μην την έχεις!

Να την φωνάζεις και να μην απαντά! Να θες να τη δεις και να μην μπορείς!Να θες να τη ρωτήσεις χίλια δυο, να μοιραστείς μαζί της αλλά τόσα που καθημερινά σου συμβαίνουν, και να μην μπορείς! Να θες να την πάρεις αγκαλιά και η ανάμνηση αυτής της εικόνας να σκεπάζεται από τα δάκρυα και το σφίξιμο στην κοιλια σου!

Γιατί ξέρεις πως ούτε αύριο, ούτε μεθαύριο, ούτε ύστερα από 2 μερες αλλα και ποτέ ξανά για όσο διαρκεί το δικό σου πάντα, δεν θα την έχεις κοντά σου! Δίπλα σου! Μαζί σου! Εκεί για σένα, όπως από μικρή σε μάθαινε να ζεις!!

Όσο και να γελάσεις, όσο και να κλάψεις το κενό της θα είναι μια γραντζουνιά στην λάμψη της ευτυχίας σου!

Κι ας άκουσες πως ο χρόνος γιατρεύει αυτόν τον πόνο!

Πόσο λάθος!

________________________________________

Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis

 

WOMEN’S DAY/ A DAY AFTER..

Δεν είμαι από τις γυναίκες εκείνες που “γιορτάζουν” τη χθεσινή ημέρα! Δεν είμαι ούτε από αυτές που δίνουν ή παίρνουν κάτι, ή ακόμα και περιμένουν να πάρουν!

Το βαθύτερο νόημα της ημέρας τούτης, ναι το πιστεύω! Ισότητα, ελεύθερια, σεβασμός! 3 λέξεις πολύ δυνατές! 3 λέξεις που όσο λειτουργούν από μόνες τους, λειτουργούν άλλο τόσο όταν συμβαίνει να είναι μαζί! Και δεν μου μοιάζει καθόλου περίεργο που όταν υπάρχει η μια εκ των τριών κάπου λίγο πιο κάτω, πιο έξω ή και παραδίπλα θα συναντήσουμε και τις άλλες δυο!

Κι όλα αυτά γίνονται ακόμα πιο δυνατά όταν δένονται και στολίζονται με μια άλλη λέξη!

Θαυμασμός!

Θαυμασμός για την μητέρα σου και όσα της χρωστάς, όσα χωρίς αντάλλαγμα σου πρόσφερε με εκείνη την χωρίς όρους αγάπη! Από την μητέρα σου, που μέσα στα μάτια της είσαι πάντα εκείνο το πλάσμα που οταν για πρώτη φορά σε αγκάλιασε, ορκίστηκε να μην σε αφήσει ποτέ να “πέσεις”!

Για την αδελφή σου ή τις αδελφές σου και τούμπαλιν, χωρίς γιατί και δικαιολογίες!

Για τη φίλη εκείνη που βλέπεις ενώ παλεύει ποτέ δεν σταματά να χαμογελά, αλλά και τις υπόλοιπες φίλες που ήρθαν στη ζωή σου, είτε έμειναν, είτε έφυγαν! Από τη φίλη εκείνη που είναι πάντα εκεί στήριγμα σου και όλες τις άλλες φίλες που κατά καιρούς για καιρούς δενόσουν!

Για την κόρη σου ή τις κόρες σου, που σου έμαθαν μέσα από το δυνατότερο πόνο τι θα πει ευτυχία στη ζωή! Από εκείνο το πλάσμα ή πλάσματα που ποτέ δεν θα πάψεις να στηρίζεις και να αγαπάς!

Θαυμασμός από τον πατέρα σου για το αιώνιο κορίτσι του και τη μοναδική εκείνη σχέση αγάπης!

Από τον αδελφό, για τη γυναίκα εκείνη που τον έβγαλε από τα όρια του και ποτέ δεν την εγκατέλειψε!

Από τον σύντροφο, για την υπέροχη γυναίκα που επέλεξε να πορευθεί μέσα από χαρές και λύπες, δύσκολες και υπέροχες στιγμές!

Από το γιο, για τη γυναίκα που τον έμαθε να αγαπά, να σέβεται, να εκτιμά!

Θαυμασμός για τις πράξεις σου, για τα έργα σου, για τη δύναμη σου, για τη ψυχή σου!

Θαυμασμός για εσένα από εσένα, για κάθε μέρα που ανοίγεις τα όμορφα μάτια σου και ξέρεις απλόχερα να δίνεις! Για όλες τις μέρες που πάντα καταφέρνεις να τις μετατρέψεις σε μοναδική εμπειρία για σένα και όσους αγαπάς! Για την επόμενη μέρα που θα έρθει και θα σε βρει λίγο στα περίεργα σου και θα καταφέρεις να νιώσεις ποσό μοναδική είσαι!

Για σένα κάθε μέρα!


 

Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis

 

 

Τα Χριστούγεννα δεν λάμπουν!

25 Δεκεμβρίου,

Μέρα γιορτής, μέρα χαράς!
Φωτακια,στολισμένο δέντρο, μυρωδάτη κουζίνα και μουσική στο διαπασόν να παίζει Χριστούγεννα . Όχι πια εδώ! Ούτε και εσυ!

Τίποτα δεν θύμιζε γιορτή! Πουθενά χαρά!

Και πέρασε ο πρώτος χρόνος με την ελπίδα του χρόνου να ειναι μικρότερη η πληγή.. δεν μικραίνει μόνο μεγαλώνει!

Σήμερα το τραπέζι είχε μια καρέκλα περισσότερη.. σε περιμέναμε αλλά δεν μπόρεσες.. κανείς δεν γέλαγε με την ψυχή του! Σε όλους κάτι έλειπε!
Ίσως η ζέστη αγκαλιά σου, ίσως τα γλυκά σου τα φιλιά! Ίσως η δυνατή φωνή σου όταν έκανες τον Αη Βασίλη ή ακόμα και όταν μας πίεζες για φαγητό!

Ούτε το φαγητό ήταν ίδιο.. βλέπεις δεν ήσουν εσυ αυτη που το έφτιαξε! Ο Αη Βασίλης κουρασμένος δεν έφερε τα δώρα και η φωνή του σχεδόν ανύπαρκτη!

Περίμενα για το μοναδικό , πρωτότυπο Christmas cake που μόνο εσυ έφτιαχνες! Δικιά σου η συνταγή, δικιά σου και η εκτέλεση! Πάντα υπέροχο! Όπως μας αρέσει! Με σοκολάτα ή χωρίς κάθε χρόνο διαφορετικό!

Και μετά; παιχνίδι! Μικροί-μεγάλοι,όλοι γύρω από το τραπέζι και εσυ η αρχηγός! Λίγα στραγάλια ακόμα και κουκιά εβγαζες από τα ντουλάπια σου και μας τα έδινες για μάρκες μέχρι οι μεγάλοι “παίχτες” να ζεσταθούν και να στρωθούν καλα μέχρι και το βράδυ!

Δεν είχα όρεξη.. ούτε κέφια! Το μόνο που ήθελα ήταν να ξεκλέψω λίγο χρόνο να ερθω να σε δω! Δεν ήθελα να με δει κανείς! Οι δυο μας! Να μιλήσουμε όπως πρώτα! Σου είπα τα πάντα! Τι κάναμε, τι φάγαμε, τι είπαμε… σε έφερα στον κόσμο μου! Σου φώναξα ποσό σ’αγαπώ και ποσό μου έλειψες αλλά δεν απάντησες! Ξέρω ότι αν μπορούσες θα το έκανες!

Έστειλα και γράμμα στον Αη Βασίλη αλλά δεν με άκουσε! Το μόνο που του ζήτησα ήταν μια αγκαλιά! Δεν την κερδησα! Ίσως δεν προσπάθησα αρκετά! Υπόσχομαι ότι τον επόμενο χρόνο θα κάνω περισσότερα με την ευχή να είσαι μαζί μου! έστω και νοητά! Να μου δίνεις περισσότερη δύναμη να αντέχω! Γιατί μακρυά σου μαμά μου καμία γιορτή δεν έχει νόημα!!

Έφυγες.. και μαζί σου πήρες τις ομορφότερες στιγμές της ζωής μου!

Έφυγες και τα Χριστουγενιατικα φωτάκια δεν άναψαν! Τα Χριστούγεννα δε λάμπουν!

Υ.Γ. Μου λείπεις.. και σήμερα περισσότερο!

 

 

Στελλα for DeNereis
Στελλα for DeNereis

“ΚΑΝΟΝΕΣ” ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΜΑ!

Η μητρότητα σε αλλάζει! Ακόμα και σε τρελαίνει!

Έτσι ήξερα να λένε, μέχρι που το έζησα με την Ανδρεάννα μου!!

Θυμάμαι ακόμα σαν χτες εκείνες τις πρώτες μας μέρες στο σπίτι, που σαν τρελοί τρέχαμε στα όσα διαβάσαμε, για να εξηγήσουμε το κάθε της κλάμα, το κάθε της βλέμμα, το κάθε της ρουθούνισμα, κτλ, κτλ! Και όπως αποδείχθηκε, όλα τα βιβλία του κόσμου να διαβάζαμε, κανείς δεν θα μπορούσε να μας προετοιμάσει για το ταξίδι που μόλις ξεκινούσαμε, σαν νέοι γονείς!!

Γιατί η αλήθεια είναι πως μπορείς να διαβάζεις και να ρωτάς να μαθαίνεις για τα πάντα, αλλά στην πράξη όλα είναι πολύ διαφορετικά!!

Ακόμα και τώρα, έπειτα από 16 μήνες, και με ένα δεύτερο μωρό να έρχεται!, όλα εκείνα τα πρώτα, αλλά και το 9μηνο ταξίδι της εγκυμοσύνης μοιάζει, εν μέρη, άγνωστο! Πόσο μάλλον όταν με το καλό το δεύτερο μωράκι μας, βρεθεί στην αγκαλιά μας!

Γιατί όντως, το να είσαι γονείς είναι κάτι μοναδικό!! Αλλά κάποιες φορές είναι και λίγο έως και πολύ σκληρό!! Και παρόλο που όπως σας έχω ήδη αναφέρει,  αν δεν το ζήσεις δεν μπορείς να το καταλάβεις, θα σας πω μερικές εμπειρίες μου, που έχω μάθει με το δύσκολο τρόπο, και αυτή τη δεύτερη φορά … τουλάχιστον…  γνωρίζω!

• Στέρηση ύπνου! Δεν είναι καθόλου αστείο!! Και αν κάποιος σας πει το χιλιοειπωμένο “Κοιμήσου όταν κοιμάται το μωρό σου”, απλά …ΚΑΝΕ ΤΟ! Και κάτι επιπλέον;! Μην περιμένεις πως ο νυχτερινός σου ύπνος θα έχει ξανά εκείνη την ωραία, ήσυχη αίσθηση του συνεχόμενου ωραρίου που μέχρι τώρα ήξερες!! Γιατί και τυχερή να είσαι και το μωρακι σου να κοιμάται τα βράδια, δοντάκια, πονάκια, αγκαλίτσες και ναζάκια απέξω είναι και παραμονεύουν!!

• Η “επιστροφή” μετά τον τοκετό, είναι περίεργη! Ορμόνες, φόβοι, πληγές, κούραση! Και δεν θα είναι μόνο για εσάς κορίτσια μου!

• Θηλασμός! Υπέροχο και πολύ σημαντικό ταξίδι για το μικρούλη μας! Ότι καλύτερο για το μωρό μας! Και φυσικά γνωρίζεις το “Κάθε αρχή και δύσκολη”! Στην αρχή πονάει είναι αλήθεια! Στη συνέχεια όλα είναι μαγικά!

•Φαγητό! Δύσκολο! Στα μωράκια αρέσουν οι αγκαλιές και εσυ στο τραπέζι δύσκολο να βρεθείς! Υπάρχει λύση! Στο ένα χέρι το μωρό και στο άλλο το … φαγητό! Φρούτα και λαχανικά η απόλυτη υγιεινή και θρεπτική λύση για όλες τις ώρες!!

•Θέμα κλάμα! Η λύση για την Ανδρεάννα μου υπήρχε στις αγκαλίτσες και το γαλατάκι της μαμάς! Φαντάζομαι και αυτή τη δεύτερη φορά, το γαλατάκι της μαμάς θα είναι εκεί και μαζί με μια γλυκιά αγκαλιά, όλα θα βρίσκουν το δρόμο τους!

•Ειδικά όταν πάρεις και εσύ το χρόνο σου, για σένα και μόνο!!

•Και δεν ξέρω αν μεγαλώνουν γρήγορα! Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε στιγμή μαζί τους είναι μοναδική!!!

Και όσο κουραστικό και αν είναι να είσαι μαμά και μπαμπάς, σίγουρα άλλο τόσο είναι μοναδικά υπέροχο!!!

 

 

Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis
 

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ!

Είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές για ένα ζευγάρι αλλά ταυτόχρονα και η αλλαγή που αλλάζει όλα όσα ήξεραν!

Οι 9 μήνες της διαδρομής μέχρι την γέννηση πολλές φορές δεν δείχνει τις αλλαγές που πλησιάζουν. Κι όμως, η γέννηση ενός παιδιού όση χαρά και να δίνει, σηματοδοτεί πάντα μεγάλες αλλαγές στη σχέση του ζευγαριού, που μέχρι πρότεινος, υπήρχαν απλά οι δυο τους!

Μαζί αλλά και ανεξάρτητα μόνοι!

Η ένταση, η κούραση και το άγχος για τις νεες ευθύνες αφενός είναι κάτι φυσιολογικό! Αφετέρου δεν χρειάζεται πανικός! Όλα θα βρουν το δρόμο τους όταν οι ευθύνες μοιράζονται! Άλλωστε και οι δυο είστε εξίσου καλοί γονείς! Συζητήστε με ειλικρίνεια και κρατήστε μακριά τους εγωισμούς! Ζητήστε τη βοήθεια από τον/την σύντροφο σας, χωρίς ενδοιασμούς!

Μέχρι τώρα μάθατε να μοιράζεστε πολλά, κι έτσι πρέπει να συνεχίσετε! Με το παιδί, οι ευθύνες μεγάλωσαν και όπως είναι λογικό ο χρόνος μεταξύ σας λιγόστεψε!

Παρ’όλα αυτά,βρείτε χρόνο και για εσάς! Μην αφήσετε τις ευθύνες, το μωρό και όλα όσα το τελευταίο διάστημα σας συμβαίνουν, να σας απομακρύνουν! Ο ένας έχει ανάγκη τον άλλο και χρειάζεται να το γνωρίζει, να το νιώθει, να το ζει!Το μωρό δεν θα είναι πιο χαρούμενο αν εμείς οι γονείς του δεν είμαστε χαρούμενοι!

Κι ας μην ξεχνάμε ευτυχισμένοι γονείς χαρούμενα και υγιή παιδιά για τώρα και για παντα!!


 

Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis
Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis

ΤΩΡΑ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΥ…

Μου λείπεις πολύ!Σήμερα ξύπνησα με το κενό της απουσίας σου να μοιάζει ακόμα πιο μεγάλο!

Φταίνε οι μέρες; Φταίνε οι προετοιμασίες; Φταίνε όλα όσα θέλω να σου πω και δεν μπορώ; Φταίει που χρειάζομαι την αγκαλιά σου; Την καλή σου τη κουβέντα; Την χαρά σου για όσα έρχονται;

Φταίνε όλα μαζί!

Έφυγες τόσο νωρίς! Και όλα όσα λαχταρούσες να ζήσεις μαζί μας, τώρα ξεκινούν!

Ήσουν πάντα σε όλα δίπλα μου! Τα χαιρόσουν μαζί μου! Αλλά όλα τα μεγάλα και ωραία δεν τα πρόλαβες…

Κάθε μέρα η απουσία σου μεγαλώνει… Ο χρόνος μακρυά σου βαθαίνει τη πληγή που αφήνει η απουσία σου…

Και τώρα σε χρειάζομαι! Και χτες! Και αύριο! Αλλά ποτέ πια δεν θα είσαι εδώ…

Τώρα μου λείπεις ακόμα πιο πολύ…


 

 

Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis
Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ!

Είμαι μαμά και είναι η σπουδαιότερη ταυτότητα -ειδικότητα μου! Λατρεύω το κορίτσι μου και πολύ συχνά δεν μπορώ να συγκρατήσω όλη αυτήν την αγάπη που της έχω!Την κοιτάζω και λιώνω!

Φαντάζομαι κι εσύ γλυκιά μανούλα!

Και θέλω όλα να είναι στην εντέλεια γιατί το κορίτσι μου το αξίζει! Κι αν καμμιά φορά κάτι δεν το πετύχω όπως ακριβώς το φαντάζομαι,τι έγινε; Το μωρό μου, με καταλαβαίνει! Ξέρει πως ακόμα και τότε η μαμά έκανε το καλύτερο που μπορούσε!

Και όταν εκείνα τα ξεσπάσματα αγάπης δεν κρύβονται, όλες πάντα το ξέρουμε πως και πολλοί άλλοι βρίσκονται στη δική μας θέση! Το μωράκι μας ομως είναι μοναδικό!!

Τι κι αν οι πρώτες μέρες ήταν τόσο κουραστικές; Ήταν μόνο η αρχή! Γιατί η αγκαλιά της μανούλας πάντα χρειάζεται, ακόμα κι όταν το μικρό μας μωράκι γίνει ολόκληρη γυναίκα ή και άντρας, για εσάς τις αγορομάνες!

Γιατί ξέρουμε ακόμα πως για το μωρό μας, η μαμά μπορεί και τα κάνει όλα!Πάνες, ύπνο, φαγητό, φροντίδα όλα από τη μαμά! Για τώρα και πάντα!Και φυσικά το τρίτο χέρι κανείς δεν το εφεύρε ακόμα!

Για τώρα και πάντα, θα λεω ευχαριστώ σε αυτόν που χωρίς αυτόν, το θαύμα της μητρότητας δεν θα το είχα ζήσει! Στα δύσκολα και στα εύκολα! Μαζί!

Και με όλα αυτά, ναι είμαι μία υπέροχη μαμά, όπως κι εσυ! Φροντίζω την οικογένειά μου και το κάνω καλά, γιατί μας αξίζει να είμαστε ευτυχισμένοι!

Γιατί η οικογένεια είναι πάντα εκεί για εσένα!


Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis
Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis

 

 

 

20s ή 30s;;;

Αν είσαι κι εσύ κορίτσι σαν κι εμένα, που τα 30 ή ίσως και λίγο παραπάνω είναι πιο γνώριμα από εκείνα τα μακρινά και πάλαι ποτέ αξέχαστα 20, σίγουρα έχεις ζήσει αυτές τις τόσο δα αλλαγές που η ωριμότητα των 30 σου επιβάλλει!

Σε κάποιες πιο γλυκά και σε κάποιες άλλες λίγο πιο πικρά, η δεκαετία των 20 ντυμένη σαν νεράϊδα,έφυγε μαζί με λίγη ανεμελιά, λίγο αυθορμητισμό, λίγο δεν με νοιάζει κάνω ότι γουστάρω, λίγο είμαι μικρή ακόμα αλλά και λίγο από την νιότη!

Από την άλλη η δεκαετία των 30, δεν μας ήρθε χωρίς δώρα! Ως βασίλισσα που ξέρει να κυβερνά, να παίρνει αποφάσεις και να διεκδικεί, αφήνει χρόνο με χρόνο το στίγμα της, στο είναι μας, στη ψυχή μας, στην εμφάνιση μας,στη ζωή μας!

6 Διαφορές από τα 20 στα 30 που μόνο εσύ που τις εζησες τις καταλαβαινεις!

  • Νούμερο 1 και σίγουρα κανένας πλαστικός και καμία κρέμα δεν μπορεί να στο φέρει ξανά πίσω έτσι ακριβώς όπως ήταν! Αφράτα μαγουλάκια, λαμπερά ματάκια των 20 πραγματικά ακόμα σας θυμάμαι!                                              *Και να σκεφτείς τότε απλά ένα ξέβγαλμα ήταν αρκετό και ήσουν έτοιμη για ύπνο!
  • Νούμερο 2 το λέμε fitness! Τότε ο καλός μεταβολισμός των 20 σε επανέφερε σε 2-3 μερούλες, το πολύ σε μία βδομάδα και όλοι σου θυμιζαν πόσο αδυνατη και πόσο όμορφη είσαι!                                                                                                     *Τώρα πάλεψε! Τρέξε πάνω κάτω! Και πίστεψε το! Σύντομα όλοι θα το προσέξουν! Ακομα και εκείνο το τζην που λάτρευες!
  • Νούμερο 3 πότε είναι το επόμενο ραντεβού για βάψιμο μαλλιών; Σε 3 βδομάδες ασυζητητί! Το ξέρω! Η ρίζα στο επιβάλλει!                                                      *Τότε καμμία ρίζα δεν σε έτρεχε από πίσω! Ίσα ίσα ούτε που προλάβαινε να φανεί αφού εκείνο το λαμπερό χρώμα που ειδες στο εξώφυλλο της Vogue σε είχε τρελάνει πάμπολλες φορές!
  • Νούμερο 4 και ναι μιλάω για εκείνες τις εξόδους με φίλες μόνο για φίλες και…ότι ήθελε προκύψει! Alcohol Alcohol Alcohol και χοροί μέχρι πρωίας!  *Τώρα πια το Alcohol free μου ακούγεται πολύ καλύτερα! Εσένα; Φαντάσου πρωινό ξύπνημα την επόμενη με hangover και παιδικές φωνούλες παντού! Ε… δεν το θες! Δεν το θες!!
  • Νούμερο 5, και αφού είπαμε για παιδικές φωνούλες,το πιθανότερο να είσαι μαμά, σύντροφος, εργαζόμενη και ξανά μαμά! Κάπου σε όλα αυτά τρέξε για νύχι, αποτρίχωση, και ότι άλλο τα 30 σου ζητάνε!                                        *Αγαπημένη νεραϊδούλα, εσύ χαλάρωσε, οργάνωσε τα ραντεβού σου και απόλαυσε τις στιγμές χαλάρωσης που σου προσφέρουν τα μαγικά χεράκια της καλής σου φιλης!
  • Νούμερο 6 και η στιγμή που όλες λατρεύουμε! Shopping therapy!!! Ξέχασε τους όλους και τρέξε όπως τότε! Μόνο για σένα!!! Άσε παιδιά, σύντροφό, κτλ,  κτλ!                                                                                                                                    *Θυμήσου στα 20 οι τσάντες είναι όλες μόνο για σένα! Και ξεκινάς από τα δαντελωτά σέξυ εσώρουχα για την έκπληξη του καλου σου και τελειώνεις σε εκείνη την τσάντα που από καιρό φλερτάρεις! Εννοείται, έχεις πάρει και 2-3 ρουχαλάκια αφού η ντουλάπα σου είναι άδεια! Λέμε τώρα!

Τι 20,τι 30 ακόμα είσαι κορίτσι νέο, με ιδέες, όραμα και ψυχή! 20 ή 30, νεράιδα ή βασίλισσα, εσύ μόνο ξέρεις! Και θα ξέρεις ακόμα καλύτερα και μετά στα 40 και οτι άλλο ακολουθεί!

20s! Θα σας θυμάμαι πάντα!

30s! Περίμενω τα καλύτερα!


Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis
Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis

ΧΑΜΟΓΕΛΑΩ ΜΑΜΑ!

Μαμά μου… θα σε θυμάμαι πάντα να με ρωτάς… “θα σου λείψω όταν φύγω;” Θύμωνα! Η Μαμά μου δεν θα φύγει ποτέ…, έλεγα!

Εσύ όμως το ένιωθες…

Σήμερα Μαμά μου έχεις τα γενέθλιά σου… Έχουμε γιορτή στο σπίτι μας! Θυμάμαι κάθε χρόνο τέτοια μέρα τις βόλτες μας… οι πέντε μας!

Όχι Μαμά μου, δεν κλαίω τώρα πια… Χαμογελάω περήφανα για όσα μου έμαθες, για όσα ζήσαμε, για όσα έκανες, μα πιο πολύ για όσο προσπάθησες να μείνεις εδω…

Το βράδυ που σου ευχήθηκα, σου υποσχέθηκα να μην ξανά κλάψω και εσύ μου απάντησες με χαμόγελο!

Χαμογελάω Μαμά μου γιατί εσύ μου το ζήτησες!

Χρόνια πολλά Μαμά μου…                              

Όπου και να είσαι, είμαι σίγουρη ότι είσαι εδώ! Το ξέρω γιατί μου το υποσχέθηκες! 

Μου λείπεις… αλλά χαμογελάω Μαμά μου!


 

Στελλα for DeNereis
Στελλα for DeNereis

HAPPY 1ST BIRTHDAY!!!

Την παρακολουθώ να κοιμάται και ταξιδεύω μαζί της! Την κοιτάζω να παίζει και βλέπω το μωράκι μου να μεγαλώνει! Ήταν μία τόσο δα σταλίτσα όταν πρωτογνωριστήκαμε, σκέφτομαι!! Και τώρα ξέρει να μιλά, να στέκεται, να παίζει, να ζητά, να μαθαίνει, να νιώθει, να αισθάνεται και να εκδηλώνεται!!

Το μωράκι μας κλείνει τον πρώτο χρόνο ζωής του! Είναι σαν χτες που θυμόμαστε το πρώτο της κλάμα! Είναι σαν χθες που θυμόμαστε το πρώτο της βλέμμα! Την πρώτη μας αγκαλιά! Το πρώτο της ασυναίσθητο χαμόγελο που για εμάς ήταν ο κόσμος όλος ζωγραφισμένος στα μικρά της χειλάκια!

Γίναμε γονείς ξαφνικά! Η ζωή μας άλλαξε, γέμισε ευθύνες και υποχρεώσεις! Το εγώ και εσύ, που κάποτε ήμασταν, έγινε εμείς!! Εμείς, μία οικογένεια πλέον με ζωντανές εικόνες, χαρούμενα χρώματα και φωνές!!!

Κάθε της μπαμπά και κάθε της μαμά, άλλη μία απόδειξη για το ποιοι είμαστε!

Όταν δε, τα μικρά της δακτυλάκια τυλίγονται γύρω από το λαιμό μας για μία αγκαλίτσα, εκεί όλα γύρω μοιάζουν τόσο μικρά και ασήμαντα!

Το κορίτσι μας ήρθε στη ζωή μας πέρσυ τέτοια μέρα! Μας άλλαξε! Μας έδωσε νόημα! Μας δυνάμωσε! Μας έκανε να δούμε την ουσία της ζωής! Μας ελευθέρωσε από ανούσιες φιλοδοξίες και ουτοπίες!!!

Η Ανδρεαννα μας γιορτάζει!!!

Χρόνια πολλά κόρη μας!!!!


Οι γονείς σου!

ΠΡΙΝ ΓΙΝΩ ΜΑΜΑ…

Κανείς δεν αμφισβητεί το θαύμα που παρακολουθώ  να κοιμάται! Με τίποτα δεν ανταλλάζω τις φωνές της, τα μουρμουρητά της, τις κλάψες της! Με τίποτα δεν συγκρίνω τις αγκαλιές της, τα γέλια της και τα νάζια της! Κάθε της μαμά και ένας ακόμα λόγος να την λατρεύω, κι ας άλλαξαν όλα! Οι μέρες, οι νύκτες, εγω, τα πάντα μου!!! Ακόμα και το ιερό Σαββατοκύριακο του πριν εξαφανίστηκε! Ότι δεν καταλάβαινα, το έμαθα!

Γιατί πριν γίνω μαμά δεν μπορούσα ποτέ να καταλάβω γιατί το Σαββατοκύριακο μιας μαμάς είναι πάντα τόσο γεμάτο και χωρίς χαλάρωση!

Δεν μπορούσα ποτέ να καταλάβω γιατί όταν έλεγα τρώω πρωινό στην άλλη γραμμή άκουγα με έκπληξη:,” Τώρα τρως πρωινό;”!

Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί μία μαμά ξοδεύει το υπέροχο απόγευμα Σαββάτου της σε μία υπεραγορά, αντί σε μία καφετέρια ή οπουδήποτε αλλού!

Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ακόμα και οι Κυριακές τους έμοιαζαν σαν μέρα δραστηριοτήτων!

Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ένα ποτήρι κρασί έμοιαζε τόσο δύσκολο! (Όχι όμως ακατόρθωτο!!)

Δεν μπορούσα να καταλάβω όταν τις άκουγα να λένε πως με το παιδί ή κάθε μετακίνηση μοιάζει με…μετακόμιση!

Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ακόμα  και μετά από όλα αυτά ήταν χαμογελαστές και ευτυχισμένες!!!

Πριν γίνω μαμά όλα αυτά με κούραζαν στην ιδέα!  Έμοιαζαν με αστροφυσική και ήθελαν  γερές αντοχές!

Τώρα ξέρω πως αυτό το πλάσμα με έμαθε και αστροφυσική!!! Και μαζί της έχω γερές αντοχές !!!


 

Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis
Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis

ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΑΜΑ

Είναι κάποια πράγματα που νομίζεις πως ποτέ δεν θα συμβούν σε σένα. Που τα βλέπεις να γίνονται σε άλλους και λυπάσαι έχοντας την ασφάλεια ότι δεν έγινε σε σένα ή σε κάποιο από τους ανθρώπους που αγαπάς. Τους δικούς σου ανθρώπους…

Κι όταν αυτό γίνει σε σένα, είναι τότε που βλέπεις τον ουρανό να σε σκεπάζει απειλητικά και να σε κομματιάζει…

Να σου κτυπάει στο κεφάλι, να σε ρίχνει κάτω και η καρδιά σου να θρυμματίζεται από τον πόνο και το βάρος μην μπορώντας να αλλάξεις αυτό που μόλις έγινε!

Συνέβηκε αυτό που φοβόσουν… Αυτό που έβλεπες και ένιωθες τον ασφαλή πόνο…

Έτσι ήταν και για μένα…

Το “κακό” μου χτύπησε την πόρτα, και έφτασε στο σημείο να την κλείσει και να σε πάρει μακριά μας…

Δεν το πιστεύω ακόμα και τώρα! Ύστερα από ένα ολόκληρο χρόνο! Ήταν σαν σήμερα, που με ένα χαμόγελο στα χείλι έκλεισες τα μάτια για το πιο μακρινό ταξίδι…

Το μυαλό μου είναι πολύ μικρό για να χωρέσει αυτό το τεράστιο σύννεφο. Το μαύρο σύννεφο της πικρής αυτής αλήθειας!

Ζητώ από το μυαλό και τη σκέψη μου να στραφεί πίσω. Πριν από όλα… Τότε που η πόρτα μας ήταν κλειστή και όλα έμοιαζαν τόσο μακρινά. Που όλα αυτά αφορούσαν κάποιον άλλο…

Όμως ένα κενό γεμίζει από άλλες εικόνες. Εικόνες άγαρμπες, εικόνες άχρωμες, εικόνες γεμάτες δάκρυα και πόνο…

Έστω και αυτές τις εικόνες τις ζηλεύω γιατί μέσα εκεί είσαι και εσύ! Τις ζηλεύω γιατί τώρα δεν είσαι πουθενά!

Και δεν με ακούς!

Και δεν μου μιλάς!

Και μου λείπεις!

Ναι μου λείπεις πολύ!

Σε όλους μας…

ΤΙ ΜΟΥ ΕΜΑΘΕ Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ

Τη γνωρίζω μόνο 45 εβδομάδες! Για την ακρίβεια είναι πολύ περισσότερο, αν σκεφτείς ότι είχαμε πρωτοσυναντηθεί 30 Δεκεμβρίου 2014! Τότε άκουσα τους χτύπους της καρδούλας της να ενώνονται μαζί με τους δικούς μου. Τότε κατάλαβα πως αυτό το πλάσμα θα μου μάθει πολλά! Η παρέα μου μαζί της, θα είναι γεμάτη γνώση και περηφάνια!

Αυτό φυσικά ενισχύθηκε εκείνη την πρώτη στιγμή που την πρωτοαγκάλιασα. Πριν 45 εβδομάδες! Από τότε, μέχρι σήμερα μου έμαθε τόσα πολλά και δεν είναι λίγες οι φορές που ένιωσα να φουσκώνω, απαντώντας την μαγική και νεοσύστατη φράση του λεξιλογίου μου, η κόρη μου!

Νούμερο 1: μου έμαθε πως όλα αυτά που λέγονται από την μανούλα για το παιδάκι της, είναι όλα τόσο αληθινά! Η ευτυχία που σου δίνει αυτό το τοσοδούλι σε κάνει να θέλεις να μιλάς για αυτό και ότι υπάρχει γύρω του! Αυτό, εγώ ίσως κάποιες φορές το κάνω και με το παραπάνω! Δεν μπορώ να μην το κάνω! Είναι η κόρη μου!!

Νούμερο 2: μου έμαθε πως για να χαμογελάς δεν χρειάζεσαι μεγάλα και ακριβά πράγματα! Οι στιγμές μαζί της σίγουρα είναι ανεκτίμητες και αξίας απλησίαστης! Η σχέση μου μαζί της, φυσικά στοιχίζει αμύθητα ποσά! Η ευτυχία της γίνεται ο καθρέφτης της ψυχής μου!

Νούμερο 3: μου έμαθε την αξία του ζω το σήμερα! Τίποτα δεν κρατάει για πάντα! Κάθε αύριο είναι μια νέα εμπειρία! Και μαζί της αυτή η νέα εμπειρία γίνεται και τόσο μοναδικά ξεχωριστή! Είπαμε, είναι η κόρη μου!

Νούμερο 4: μου έμαθε να θυσιάζω πράγματα και καταστάσεις και να μην μετανιώνω! Για χάρη της έμαθα πως το εγώ μου μπορεί να μπει σε δεύτερη μοίρα, και να είμαι εξίσου καλά!

Νούμερο 5: μου έμαθε να έχω αυτοπεποίθηση που είμαι η μαμά της!

Νούμερο 6: μου έμαθε πως η αξία της συντροφικότητας και ο σπουδαίος σύντροφος κάνει αυτό το ταξίδι ακόμα πιο υπέροχο! Είναι η κόρη μου και είναι ο μπαμπάς της!


Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis
Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis

5 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΑΣ

Είναι αλήθεια πως το να γίνεις γονιός είναι, αν όχι το πιο ωραίο ολοκληρωμένο συναίσθημα, ένα από αυτά! Είναι επίσης αλήθεια, ότι οι αλλαγές στη ζωή συμβαίνουν αυτόματα, γρήγορα και έντονα, χωρίς ωστόσο να τις περιμένεις! Είναι ακόμα αλήθεια, πως το πλασματάκι σου, παρόλα όσα σου άλλαξε, σε κάνει να χαμογελάς γιατί πλέον γνωρίζεις πως στον κόσμο μόνο αυτό έχει πραγματική αξία!

Ασφαλώς όλοι εμείς οι νέοι γονείς, αλλά και εσείς που σύντομα θα γίνεται, πιστεύετε πως ένα μωράκι , όσο ακόμα είναι μωράκι, δεν θα αλλάξει πολλά! Κι όμως, με βεβαιότητα απαντώ πως από την πρώτη μέρα που το παίρνεις στην αγκαλιά σου, όλα αλλάζουν!

Εμείς συμπληρώσαμε 10 ολόκληρους μήνες μαζί με το κορίτσι μας! Με βεβαιότητα μπορώ να πω τις 5 μεγαλύτερες αλήθειες που ήρθαν μαζί της, εκείνη τη ζεστή καλοκαιρινή όμορφη μέρα του Αύγουστου, που την πρώτο αγκαλιάσαμε!

 

1. Η ποσότητα αγάπης που έχεις είναι ανεξάντλητη, ανιδιοτελής και απεριόριστη! Αυτό το πλάσμα μας ξεκλείδωσε και το τελευταίο κόμπο. Είναι αλήθεια, μαζί της σε όλα το νόημα ξεκινά και τελειώνει σε αυτήν!

2. Μπορείς να ζήσεις και με λιγοστές ώρες ύπνου ή και καθόλου! Αρκεί το πλασματάκι σου να είναι καλά! Ναι, είναι αλήθεια πως κάποια βράδια είναι τόσο δύσκολα, αλλά τα χαμογελαστά πρωινά σαφώς τα διαγράφουν!

3. Τώρα ξέρεις πως με τον σύντροφο σου, όσο και αν σας δυσκολεύει αυτή η νέα μοναδική εμπειρία, έχετε τον πιο σημαντικό δεσμό. Έχετε το πλασματάκι σας που είναι η δύναμη και η χαρά της ζωής σας.

4. Άγχος! Νούμερο ένα θέμα! Όλα σε αγχώνουν! Από την πιο μικρή λεπτομέρεια ως το πιο σημαντικό ζήτημα! Είναι και αυτό στα πλαίσια της ευθύνης του γονιού! Δεν φταίει κανείς! Η νέα εμπειρία θα φροντίσει να σου διδάξει σιγά σιγά, πως όλα έχουν την λύση τους! Δώστε χρόνο σε ότι σας αγχώνει!

5. Τι και αν άλλαξαν τα ενδιαφέροντα και οι προτεραιότητες σας σαν ζευγάρι! Θαυμάστε τον πατέρα της κόρης σας/ του γιου σας, και να είστε σίγουρες πως αυτός ήδη σας θαυμάζει! Δώστε του χρόνο και χώρο, γιατί για αυτόν αυτή η νέα εμπειρία είναι λιγάκι πιο δύσκολη! Άλλωστε η συμπεριφορά του μωρού σας, σας  δείχνει πόσο καλός μπαμπάς είναι!!


Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis
Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis

Μαμα..

Μαμά..,

Χιλιάδες ήχοι κρυμμένοι σε μια λέξη. Εκατομμύρια εικόνες που φανερώνουν το βαθύ της

νόημα. Η λέξη αυτή που μιλά για σένα. Εσένα, εκείνη την ζωντανή εικόνα που βρίσκεται

πάντα, παντού μαζί μου.. ανεξίτηλα τόσο βαθιά στο μυαλό μου. Εκείνη την τελευταία

εικόνα που με τίποτα δεν σβήνεται..

Μαμά..,

Ήσουν τόσο όμορφη! Και το χαμόγελο σου τόσο πραγματικό! Αλήθεια, σε είδα που μου

γελούσες..

Μαμά..,

Η λέξη που πάντα οδηγεί σε σένα, όπου και αν βρίσκεσαι. Ακόμα και εκεί που εγώ δεν

μπορώ να βρίσκομαι.

Μαμά..,

Πρώτη μου φορά ως μαμά, μαμά μου. Και πρώτη μου φορά χωρίς την μαμά μου..

Σε θυμάμαι πάντα. Και λυπάμαι το ίδιο, που έφυγες τόσο νωρίς και δεν πρόλαβες να δεις

εμένα να γίνομαι μαμά.

Μαμά..,

Αναρωτιέμαι, θα σου μοιάσω; Η κόρη μου θα είναι το ίδιο περήφανη για την μαμά της,

όπως εγώ για τη δική μου;

Μαμά..,

Σήμερα θα σου έλεγα για πρώτη φορά..

Χρόνια μας πολλά μαμά μου!

Το ξέρω ότι με ακούς..

Μαμά.., Χρόνια μας πολλά..