ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

Η δημιουργία ψηλής αυτοεκτίμησης στα παιδιά είναι πολύ σημαντική αφού βοηθά κατά πολύ στη μετέπειτα ανάπτυξη και πορεία τους. Η αυξημένη αυτοεκτίμηση ή αλλιώς η ικανοποίηση με τον εαυτό τους, συνδέεται με ψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, συμμετοχή σε αθλητικές και άλλες δραστηριότητες, ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων επίλυσης των διαφόρων προβλημάτων που εμφανίζονται, καθώς και δημιουργία δεξιοτήτων αντίστασης στις διάφορες πιέσεις των συνομηλίκων.

Πολλές έρευνες έχουν καταδείξει ότι το γονεϊκό στυλ και οι γονεϊκές πρακτικές συνδέονται σημαντικά με την ανάπτυξη αυτοεκτίμησης στο παιδί.

Πώς ενισχύουμε λοιπόν την αυτοεκτίμηση των παιδιών μας;

 • Δημιουργούμε στενές σχέσεις με τα παιδιά μας.
 • Φροντίζουμε για τις ανάγκες τους, έχοντας όμως ταυτόχρονα προσδοκίες από αυτά για την εμφάνιση κατάλληλης συμπεριφοράς. Όταν τα παιδιά μας παρουσιάζουν αυτή τη συμπεριφορά δεν ξεχνάμε ποτέ να τα επιβραβεύουμε!!
 • Αφήστε τα παιδιά σας να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις αναλόγως των δυνατοτήτων τους. Παράλληλα δώστε τους την ευκαιρία να συμμετέχουν στη λήψη διαφόρων αποφάσεων.
 •  Ενθαρρύνετε την ανάπτυξη αυτονομίας στα παιδιά σας, αλλά παράλληλα στηρίξτε τα όπου και όποτε σας χρειάζονται.
 •  Αποδεχτείτε τις δυνάμεις και αδυναμίες τους και δημιουργήστε ξεκάθαρα και αποδεχτά πρότυπα-στόχους για αυτά.
 •  Υποστηρίξτε τα παιδιά σας στην επίτευξη αυτών των στόχων.
 • Δείξετε ενδιαφέρον για τις διάφορες δραστηριότητες των παιδιών σας. Για παράδειγμα, παρακολουθήστε τις περισσότερες (αν όχι όλες) δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει το παιδί σας (αγώνας ποδοσφαίρου, σχολικές γιορτές), ρωτήστε το για τους φίλους του ή ακόμα επισκεφθείτε ένα μουσείο τέχνης μετά από παρότρυνση του παιδιού σας.
 • ΑΓΑΠΗ!!!!! Δώστε άπλετη αγάπη και ζεστασιά στα παιδιά σας. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σιγουριάς για αυτά.

 

Ελένη Φυλακτου, Psychology BA, Social and Developmental Psychology MA, ABA Specialist

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ

25 Νοεμβρίου σήμερα!

Παγκόσμια μέρα κατά της βίας των γυναικών!

Για πολλές γυναίκες το άκουσμα και μόνο της λέξης βίας προκαλεί αναστάτωση! Για κάποιες όμως που το έχουν βιώσει ή το βιώνουν ακόμα, είναι κομμάτι του εαυτού τους! Ανήκει σαν εικόνα στα βιώματα τους! Είναι εμπειρία που τις καθόρισε και θα τις καθορίζει για όλο το υπόλοιπο τους!

Οπως μας αναφέρει η κα. Ελένη Φυλακτού, ψυχολόγος, μια από τις πιο κοινές μορφές βίας που βιώνουν οι γυναίκες παγκοσμίως είναι η σωματική, η οποία προκαλείται από ένα οικείο πρόσωπο (συνήθως σύντροφο).
Στατιστικά, τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες δέχεται σωματικά χτυπήματα, αναγκάζεται να έρθει σε σεξουαλική επαφή ή κακοποιείται με άλλους τρόπους από τον σύντροφό της κατά τη διάρκεια της ζωής της. Μία στις πέντε γυναίκες θα γίνει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Τί ακριβώς εννοούμε με τον όρο κακοποίηση;

Η κακοποίηση είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο συμπεριφορών, που εξασκείται για να διατηρείται εξουσία και έλεγχος πάνω στη σύντροφο. Αυτές οι συμπεριφορές βλάπτουν σωματικά, διεγείρουν φόβο, εμποδίζουν τη γυναίκα από το να κάνει αυτό που επιθυμεί και την εξαναγκάζει να συμπεριφέρεται με τρόπους που δε θέλει.

Και αυτό πως προκύπτει;

Το άτομο που ασκεί βία μπορεί να βρίζει και να προσβάλει το θύμα επιχειρώντας να προκαλέσει την αντίδραση του θύματος. Αν το θύμα αντιδράσει, ο θύτης βρίσκει την αφορμή για να ασκήσει βία. Πολλές φορές το θύμα φοβάται την αντίδραση του θύτη και έτσι συμπεριφέρεται σαν να φταίει. Τελικά, πάντα ο θύτης θα βρει μια δικαιολογία για να ασκήσει βία στο θύμα.

Στην συνέχεια περνάμε στο δεύτερο στάδιο, την περίοδο κακοποίησης.  Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ο θύτης είναι συνήθως εκτός ελέγχου. Αρκετές φορές το θύμα τραυματίζεται σοβαρά, ενώ κάποιες φορές παραμένει παθητικό προσπαθώντας να προστατεύσει τον εαυτό του. Άλλες φορές το θύμα απλά αμύνεται, μπορεί να κτυπήσει το θύτη ή να τρέξει και να ζητήσει βοήθεια.

Τελος, ο κύκλος ολοκληρώνεται με την περίοδο συμφιλίωσης. Εδώ, μετά την κακοποίηση το θύμα είναι πολύ ευάλωτο. Ο θύτης προσπαθεί να δικαιολογήσει τη βίαιη συμπεριφορά του, περιβάλλει το θύμα με πολλή αγάπη και απολογείται. Ο θύτης υπόσχεται ότι δεν πρόκειται να το ξανακάνει.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δημιουργείται ένας πολύ δυνατός συναισθηματικός δεσμός μεταξύ του θύματος και του θύτη, ο οποίος απομονώνει και τους δύο από την πραγματικότητα.

Όμως…

Με το πέρασμα του χρόνου, η διάρκεια των τριών περιόδων αλλάζει. Η Περίοδος Έντασης διαρκεί όλο και λιγότερο, η Περίοδος Κακοποίησης γίνεται όλο και πιο συχνή και πιο έντονη, και η Περίοδος Συμφιλίωσης μικραίνει και γίνεται πιο έντονη. Η βία αποδυναμώνει το θύμα και αλλάζει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του.

Μήπως είσαι κι εσύ θύμα κακοποίησης ή έχεις παρατηρήσει κάτι παράξενο σε οικείο σου πρόσωπο; Ο αριθμός για βοήθεια στην Κύπρο είναι το 1440. Κάλεσε το συντομότερο και οι ειδικοί θα σε βοηθήσουν. Είτε για να βγεις από το φαύλο κύκλο της βίας είτε για να βοηθήσεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο!

ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ, ΜΠΟΡΕΙΣ!!!!

ΠΑΙΔΙ – ΣΧΟΛΕΙΟ – ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το φαινόμενο της σχολικής επιθετικότητας και του εκφοβισμού παρατηρείται όλο και πιο συχνά στις μέρες μας και είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα σε πολλές χώρες του κόσμου.

Το φαινόμενο αυτό μελετήθηκε για πρώτη φορά από τον Olweus (1978), ενώ το 1987 εμφανίζεται για πρώτη φορά ο όρος “bullying” σε επιστημονικά περιοδικά.

Τι είναι η σχολική επιθετικότητα;(Bullying)

Η σχολική επιθετικότητα είναι η συστηματική και επαναλαμβανόμενη παρενόχληση, εκφοβισμός ή άσκηση βίας από ένα μαθητή ή ομάδα μαθητών προς κάποιον άλλο μαθητή. Το θύμα όντας ανήμπορο να αντιδράσει ή να αμυνθεί, αυξάνει τη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική ισχύ του θύτη (αυξάνοντας έτσι και την ανισότητα μεταξύ τους). Ο σκοπός του θύτη είναι είτε να προκαλέσει το φόβο στο θύμα, να το ντροπιάσει ή ακόμα και να το βλάψει (Olweus, 1993).

Μορφές σχολικής βίας:

Υπάρχουν πολλαπλές μορφές σχολικής βίας. Κάποιες από αυτές είναι η σωματική βία, η λεκτική, η κλοπή είτε χρημάτων ή αντικειμένων και η κοινωνική ή ψυχολογική βία. Η κοινωνική βία έχει πολλές φορές στόχο τον αποκλεισμό του θύματος από διάφορες ομάδες των συνομηλίκων του. Η ψυχολογική βία γίνεται μέσω προσβολών, απειλών, εκβιασμών και έχουν κύριο στόχο την ταπείνωση και γελοιοποίηση του θύματος. Κάποιες άλλες μορφές βίας είναι τα εκβιαστικά τηλεφωνήματα και η ηλεκτρονική επίθεση μέσω κινητού τηλεφώνου ή διαδικτύου (cyberbullying).
Η σχολική επιθετικότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι ψυχολόγοι και οι παιδαγωγοί. Το 16% των παιδιών εμπλέκονται σε σχολική επιθετικότητα, με το 9% να είναι θύματα και το 7% να είναι θύτες.

Πού οφείλεται η σχολική επιθετικότητα;

Έρευνες έχουν δείξει συσχέτιση της σχολικής βίας με προσαρμοστικά προβλήματα τόσο στο οικογενειακό όσο και στο σχολικό περιβάλλον. Αρνητικά οικογενειακά περιβάλλοντα, τα οποία χαρακτηρίζονται από κακή επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών είναι σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη βίαιης συμπεριφοράς στην εφηβεία. Η ποιότητα επικοινωνίας που έχουν οι γονείς με τα παιδιά τους επηρεάζουν την ψυχολογική προσαρμογή στη συνέχεια ως εφήβων. Κάποιοι ερευνητές εισηγούνται ότι υπάρχει στενή σύνδεση μεταξύ της σχέσης πατέρα και παιδιού και της ψυχολογικής προσαρμογής. Άλλες έρευνες οι οποίες διεξήχθησαν στο σχολικό πλαίσιο έδειξαν ότι μαθητές με προβληματική συμπεριφορά είχαν αρνητική αλληλεπίδραση και με τους δασκάλους. Γενικότερα, η ποιότητα της αλληλεπίδρασης μεταξύ των εφήβων , των γονέων και των δασκάλων φαίνεται να έχει μεγάλη συσχέτιση με τα επίπεδα βίαιης συμπεριφοράς. Επίσης, φαίνεται να υπάρχει μία δυνατή συσχέτιση μεταξύ της μειωμένης αποδοχής από τους συνομηλίκους και της αρνητικής σχολικής αυτοεικόνας (Με λίγα λόγια, τα παιδιά που δε γίνονται αποδεκτά από τους συμμαθητές τους τείνουν να έχουν χαμηλή σχολική αυτοεικόνα). Η μειωμένη αποδοχή από τους συνομηλίκους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αντίληψη των δασκάλων. Αν οι δάσκαλοι έχουν μια αρνητική αντίληψη ως προς το μαθητή, τότε επακόλουθο είναι η απόρριψη από τους συμμαθητές που οδηγεί στη μειωμένη αυτοεικόνα.

Προστατευτικοί παράγοντες:

• Θετική επικοινωνία με την οικογένεια (θετική επικοινωνία γονέων-παιδιού, λύνοντας οποιαδήποτε προβλήματα με διάλογο και συζήτηση).

• Η ανοικτή επικοινωνία του παιδιού τόσο με τη μητέρα όσο και με τον πατέρα δημιουργούν μια θετική αυτοεικόνα όσον αφορά το οικογενειακό περιβάλλον, η οποία αργότερα βοηθά στη δημιουργία μιας θετικής σχολικής αυτοεικόνας.

• Θετικές προσδοκίες δασκάλων (τονίζουν τα θετικά ενός μαθητή και ζητούν περισσότερα, δεν τον κριτικάρουν ούτε τον μειώνουν σε ότι κι αν κάνει ή πει).

• Η θετική αξιολόγηση των δασκάλων σχετίζεται άμεσα με υψηλό κοινωνικό στάτους για τους μαθητές (δημοφιλείς και αρεστοί στους συμμαθητές τους) αλλά και ψηλότερα επίπεδα σχολικής αυτοεικόνας.

Ελένη Φυλακτου, Psychology BA, Social and Developmental Psychology MA, ABA Specialist

ΑΥΤΙΣΜΟΣ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ

Αυτισμός!

Είναι μια λέξη την οποία πολλοί από εμάς δε γνωρίζουν και ίσως να μην μάθουν ποτέ αν δεν υπάρξει κάποιο περιστατικό στο κοντινό τους περιβάλλον. Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Αν και ο αυτισμός είναι δύσκολο να διαγνωστεί πριν την ηλικία των 2 ετών μπορούν να παρατηρηθούν κάποια συμπτώματα από τη βρεφική κιόλας ηλικία.

Πρώιμα συμπτώματα αυτισμού:

• Το παιδί δεν έχει βλεμματική επαφή ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία από αυτή του ενός έτους (π.χ. το βρέφος δεν κοιτάει τη μητέρα όταν εκείνη το θηλάζει ή σε μεγαλύτερη ηλικία δεν κοιτάει το άτομο που του μιλάει).

• Δε χαμογελά όταν του χαμογελούν.

• Δεν ανταποκρίνεται στο όνομά του ( Όταν ακούει το όνομά του δε γυρνάει προς το άτομο που μιλάει ή χρειάζεται να το ακούσει περισσότερες από 2-3 φορές για να το κάνει).

• Δεν ακολουθεί αντικείμενα που εμφανίζονται στο οπτικό του πεδίο (π.χ. αν κρατάτε κάποιο αντικείμενο κουνώντας το αργά δεξιά και αριστερά το παιδί/βρέφος δε θα ακολουθήσει το αντικείμενο με τα μάτια).

• Δεν ακολουθεί κάτι το οποίο του δείχνεις.

• Δε δείχνει, δε χαιρετάει και γενικά δε χρησιμοποιεί βασικές χειρονομίες για να επικοινωνήσει.

• Δυσκολεύεται ή δε μιμείται τις κινήσεις κάποιου άλλου ή ακόμη και τις εκφράσεις του προσώπου.

• Δεν παίζει με άλλα παιδιά και γενικώς δε φαίνεται να κάνει ουσιαστικό παιχνίδι, παρά μόνο στερεοτυπικές κινήσεις.

Γενικά το παιδί δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους γύρω του και φαίνεται να είναι σχεδόν πάντα κλεισμένο στο δικό του κόσμο.

Αυτό άλλωστε σημαίνει και η λέξη «αυτισμός», κλείσιμο στον εαυτό. Πολλές φορές οι γονείς παρατηρούν από τη βρεφική κιόλας ηλικία ότι δεν έχουν μία ουσιαστική επικοινωνία με το βρέφος, αλλά αυτό δεν τους ανησυχεί ιδιαίτερα αφού είναι ακόμα πολύ νωρίς για την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων του αυτισμού. Όταν πια το παιδί φτάσει στην ηλικία των ενός με δύο ετών κάποια χαρακτηριστικά είναι αρκετά εμφανή. Για παράδειγμα πολλά παιδάκια στην ηλικία αυτή ξεκινάνε να χρησιμοποιούν διάφορες λέξεις για να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους ενώ αυτό το παιδί μηδαμινές εώς καμία. Ενώ άλλα παιδιά δείχνουν αυτό που θέλουν και γενικά προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους για να πάρουν κάτι, το παιδί αυτό δε θα προσπαθήσει καν να το κάνει. Αν δεν μπορεί να πάρει κάτι δε θα το ζητήσει. Παρ’ όλα αυτά πολλά παιδιά με αυτισμό ενώ μέχρι και την ηλικία των δύο ετών έχουν μερικό λόγο πολλοί γονείς αναφέρουν πως παρατηρείται μια σταδιακή παλινδρόμηση όπου τελικά το παιδί σταματά να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε λέξη.

Διάγνωση και πρώιμη παρέμβαση

Πολλοί γονείς ενώ παρατηρούν ότι το παιδί τους βρίσκεται πολύ πίσω για την ηλικία του συγκρίνοντας με άλλα παιδιά, εντούτοις πολλές φορές αγνοούν το γεγονός αυτό περιμένωντας πως θα προχωρήσει όσο μεγαλώνει. Επιπλέον, τα αυτιστικά χαρακτηριστικά όσο μεγαλώνει το παιδί αυξάνονται όπως και το άγχος των γονέων. Κανένας γονέας δε θέλει να πιστέψει ότι το παιδί του παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα γι’ αυτό και πολλές φορές αργούν να προβούν στη διάγνωση.

Αφού γεννηθεί το παιδί όλοι οι γονείς κάνουν όνειρα για το μέλλον και περιμένουν πολλά από αυτά να πραγματοποιηθούν. Βλέποντας όμως το παιδί τους να μην εξελίσσεται όπως αυτοί θα περίμεναν,εμφανίζεται αρχικά μια άρνηση του γεγονότος, ενώ παράλληλα και έντονο στρες. Πολλοί γονείς ελπίζουν πως αυτή είναι μία φάση η οποία θα περάσει με τον καιρό. Σε αντίθεση, όσο περνάει ο καιρός βλέπουν το παιδί τους να μην αναπτύσσει βασικές δεξιότητες τις οποίες θα έπρεπε να είχε και έτσι έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα.
Μετά τη διάγνωση του παιδιού με αυτισμό ο γιατρός θα προτείνει κάποιες θεραπευτικές μεθόδους οι οποίες ίσως βοηθήσουν το παιδί στη μετέπειτα εξέλιξή του.

Μια από τις νεότερες και επιστημονικά αποδεδειγμένες αποτελεσματικότερες μεθόδους είναι η Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς- ABA. Η ανάλυση συμπεριφοράς έχει ως κύριο στόχο να διδάξει στο παιδί βασικές δεξιότητες όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η επικοινωνία καθώς και το να γίνει σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητο.

Τέλος, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η έγκαιρη διάγνωση καθώς και η πρώιμη παρέμβαση βελτιώνουν όχι μόνο τη συμπεριφορά του παιδιού αλλά και τη μετέπειτα εξέλιξή του. Αρκετά παιδιά με αυτισμό με πρώιμη παρέμβαση (από την ηλικία του 1-1,5 έτους) είχαν πολύ καλύτερη εξέλιξη από ότι παιδιά τα οποία ξεκίνησαν μετά την ηλικία των 4 ετών.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την Κα.Ελένη Φυλακτου, Psychology BA, Social and Developmental Psychology MA, ABA Specialist, για τις παραπάνω πληροφορίες!

 

Και ξαφνικά… είσαι κιόλας 2!

Ναι ξαφνικά! 

Ούτε ξέρω πως πέρασαν αυτά τα δυο χρόνια! Πότε σε είχα στην κοιλιά μου, πότε σε κράτησα πρώτη φορά στην αγκαλιά μου, πότε μου πρωτοείπες μαμά!

Ούτε που θυμάμαι τι σήμαινε η λέξη ευτυχία, ποια ήταν η έννοια της λέξης χαρά και τι ήταν αυτό που λέμε αγάπη χωρίς όρια!

Μαζί σου, όλα άλλαξαν! Ζωντάνεψαν, γέμισαν ήχους, χρώματα, μεγάλωσαν! Η ζωή μας έγινε γιορτή και κάθε σου νέο βήμα ένας λόγος να γιορτάζουμε!

Μια ευχή και ένα χαμόγελο για γλυκιά ζωη! Μια ευχή ειδικά για σένα, σήμερα που γιορτάζεις! Σήμερα που γιορτάζουμε αγάπη μας!

Να μας ζήσεις! Πάντα γερή και δυνατή, αγαπημένη μας κόρη! Ήρθες και μας άλλαξες τον κόσμο μας! Ήρθες και μας γέμισες!

Χρόνια πολλά!

 

Οι γονείς σου

Follow us … και έφυγες για διακοπές!

Διακοπές με μωρό,έχω ξανά κάνει! Διακοπές με μωρά, πρώτη φορά!

Κι αν τότε όλα έμοιαζαν να ήταν δύσκολα, σκέφτομαι τώρα πως θα είναι, που οι προετοιμασίες πρέπει να γίνουν για δυο μωρά! Και μόνο στη σκέψη, μου μοιάζουν βουνό!

Φυσικά όπως και πέρσι όταν περάσει η πρώτη ψυχρολουσία, όλα θα φαίνονται εύκολα! Ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι, απλά ολα γίνονται εις διπλούν!

Καλή προετοιμασία είναι το παν και σωστή οργάνωση! Δεν θες φυσικά στη μέση του πουθενά να βρεθείς να ψάχνεις το οτιδήποτε και να μην το βρίσκεις! Δεν θες να “ξεσπιτώνεσαι” μέσα στο βράδυ, γιατί το μωρό κρύωσε, έβηξε και όλα τούτα τα μωρουδιακά!

Για αυτό, ξεκίνα!

 • Από μέρες πριν φρόντισε να μάθεις τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα για εκεί που θα βρίσκεστε!
 • Κάνε λίστα με όλα τα καθημερινά απαραίτητα για τα μωρά σου, και άνοιξε βαλίτσα! Κάθε τι που θα θυμάσαι γράψτο στο χαρτί και ρίχτο στη βαλίτσα!
 • Σκέψου και εκείνα τα υπόλοιπα που σου μοιάζουν αδύνατο να συμβούν, που όταν όμως γίνουν, εσυ φωνάζεις το γνωστό “Γιατί σε μένα!!”!
 • Παρε και το μακρυμάνικο φορμάκι, αφού βλέπεις ο καιρός πλέον είναι όλο παιχνίδια!
 • Μην ξεχάσεις το αγαπημένο τους παιχνίδι, αρκουδάκι ή κάτι τέλος πάντων που ξέρεις ότι εκείνη την ώρα που εσυ θα σερφάρεις, θα φτιαχνεις τα insta story σου και θα μοιάζεις έτοιμη να ταξιδέψεις, θα τα κρατήσει απασχολημένα και εσένα σε ηρεμία!
 • Μην ξεχάσεις ακόμα να πάρεις το αγαπημένο τους κολατσιό!! Πραγματικά σε βγάζει από πολύ “γκρινιάρικες” καταστάσεις, σχεδόν ανέγγιχτη!
 • Και κάτι τελευταίο! Καλοκαίρι είναι! Αντηλιακό, καπελούρες και μαγιό, οπωσδήποτε πάντα μαζί σας!! Ακόμα κι αν η πισίνα δεν είναι ότι καλύτερο για το ευαίσθητο δερματάκι τους, σίγουρα είναι μια λύση δροσιάς και παιχνιδιού! Και η θάλασσα, σίγουρα δεν είναι πολύ μακριά από σένα! Αν ακόμα βρίσκεσαι και διακοπάρεις στο νησί!!

Μετά από αυτά, ακόμα δυσκολεύεσαι να το πάρεις απόφαση;;

#DeNereis

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ!

Είμαι μαμά και είναι η σπουδαιότερη ταυτότητα -ειδικότητα μου! Λατρεύω το κορίτσι μου και πολύ συχνά δεν μπορώ να συγκρατήσω όλη αυτήν την αγάπη που της έχω!Την κοιτάζω και λιώνω!

Φαντάζομαι κι εσύ γλυκιά μανούλα!

Και θέλω όλα να είναι στην εντέλεια γιατί το κορίτσι μου το αξίζει! Κι αν καμμιά φορά κάτι δεν το πετύχω όπως ακριβώς το φαντάζομαι,τι έγινε; Το μωρό μου, με καταλαβαίνει! Ξέρει πως ακόμα και τότε η μαμά έκανε το καλύτερο που μπορούσε!

Και όταν εκείνα τα ξεσπάσματα αγάπης δεν κρύβονται, όλες πάντα το ξέρουμε πως και πολλοί άλλοι βρίσκονται στη δική μας θέση! Το μωράκι μας ομως είναι μοναδικό!!

Τι κι αν οι πρώτες μέρες ήταν τόσο κουραστικές; Ήταν μόνο η αρχή! Γιατί η αγκαλιά της μανούλας πάντα χρειάζεται, ακόμα κι όταν το μικρό μας μωράκι γίνει ολόκληρη γυναίκα ή και άντρας, για εσάς τις αγορομάνες!

Γιατί ξέρουμε ακόμα πως για το μωρό μας, η μαμά μπορεί και τα κάνει όλα!Πάνες, ύπνο, φαγητό, φροντίδα όλα από τη μαμά! Για τώρα και πάντα!Και φυσικά το τρίτο χέρι κανείς δεν το εφεύρε ακόμα!

Για τώρα και πάντα, θα λεω ευχαριστώ σε αυτόν που χωρίς αυτόν, το θαύμα της μητρότητας δεν θα το είχα ζήσει! Στα δύσκολα και στα εύκολα! Μαζί!

Και με όλα αυτά, ναι είμαι μία υπέροχη μαμά, όπως κι εσυ! Φροντίζω την οικογένειά μου και το κάνω καλά, γιατί μας αξίζει να είμαστε ευτυχισμένοι!

Γιατί η οικογένεια είναι πάντα εκεί για εσένα!


Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis
Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis

 

 

 

ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟ!

Πάνε μόλις 2-3 ώρες που εγώ και το κορίτσι  μου επιστρέψαμε από τη βόλτα μας! Μια βόλτα, πραγματικά από τις στιγμές που η κάθε μαμά θα λάτρευε!

Το κορίτσι μου μεγάλωσε και λίγο πριν σβήσουμε το πρώτο μας κεράκι κάναμε την πρώτη μας εξόρμηση σε παιδότοπο! Ένας χώρος διαμορφωμένος ειδικά για μικρά παιδάκια, γεμάτος φωνούλες και κλαψουρίσματα στη διεκδίκηση των παιχνιδιών! 

Από κοντά πολλές μανούλες να καμαρώνουν τα μικράκια τους αλλά και να συμμετέχουν στα παιχνίδια τους!!!

Μία από αυτές και εγώ!

Σήμερα είδα το μωρό μου να παίζει, να μοιράζεται, να παρακολουθεί! Να κοινωνικοποιείται, να μπαίνει σε ομάδα, να εξελίσσεται! Την είδα να με ψάχνει, να με παρακολουθεί και με μια ανταλλαγή ματιάς να επιβεβαιώνεται πως όλα γύρω της είναι εντάξει!

Το κορίτσι μου σήμερα με έκανε να νιώσω πρωτόγνωρα αισθήματα! Την είδα να μεγαλώνει και αυτο ήταν μόνο η αρχή μας!

Ήταν η πρώτη μας βόλτα στον παιδότοπο και χωρίς αμφιβολία είναι μια βόλτα που θα κάνουμε πολύ συχνά από δω και πέρα!

 


 

Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis
Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis

 

ΠΡΙΝ ΓΙΝΩ ΜΑΜΑ…

Κανείς δεν αμφισβητεί το θαύμα που παρακολουθώ  να κοιμάται! Με τίποτα δεν ανταλλάζω τις φωνές της, τα μουρμουρητά της, τις κλάψες της! Με τίποτα δεν συγκρίνω τις αγκαλιές της, τα γέλια της και τα νάζια της! Κάθε της μαμά και ένας ακόμα λόγος να την λατρεύω, κι ας άλλαξαν όλα! Οι μέρες, οι νύκτες, εγω, τα πάντα μου!!! Ακόμα και το ιερό Σαββατοκύριακο του πριν εξαφανίστηκε! Ότι δεν καταλάβαινα, το έμαθα!

Γιατί πριν γίνω μαμά δεν μπορούσα ποτέ να καταλάβω γιατί το Σαββατοκύριακο μιας μαμάς είναι πάντα τόσο γεμάτο και χωρίς χαλάρωση!

Δεν μπορούσα ποτέ να καταλάβω γιατί όταν έλεγα τρώω πρωινό στην άλλη γραμμή άκουγα με έκπληξη:,” Τώρα τρως πρωινό;”!

Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί μία μαμά ξοδεύει το υπέροχο απόγευμα Σαββάτου της σε μία υπεραγορά, αντί σε μία καφετέρια ή οπουδήποτε αλλού!

Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ακόμα και οι Κυριακές τους έμοιαζαν σαν μέρα δραστηριοτήτων!

Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ένα ποτήρι κρασί έμοιαζε τόσο δύσκολο! (Όχι όμως ακατόρθωτο!!)

Δεν μπορούσα να καταλάβω όταν τις άκουγα να λένε πως με το παιδί ή κάθε μετακίνηση μοιάζει με…μετακόμιση!

Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ακόμα  και μετά από όλα αυτά ήταν χαμογελαστές και ευτυχισμένες!!!

Πριν γίνω μαμά όλα αυτά με κούραζαν στην ιδέα!  Έμοιαζαν με αστροφυσική και ήθελαν  γερές αντοχές!

Τώρα ξέρω πως αυτό το πλάσμα με έμαθε και αστροφυσική!!! Και μαζί της έχω γερές αντοχές !!!


 

Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis
Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis

11 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΜΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ!

Όλοι γνωρίζουμε πως το γάλα της μαμάς έχει όλα όσα χρειαζεται το μωράκι για να μεγαλώσει, από την πρώτη κιόλας στιγμή της γέννησης του. Ο μητρικός θηλασμός χωρίς αμφιβολία υπερέχει με τις ευεργετικές του ιδιότητες, τόσο για το μωράκι όσο και για τη μανούλα! Η σχέση ανάμεσα τους γίνεται ακόμα πιο δυνατή και αδιαμφισβήτητα όσες έχουμε θηλάσει το νιώθουμε ήδη!

Εμάς ο θηλασμός μας ταιριάζει γιατί:

 

 1. Είμαι σίγουρη πώς πάντα παίρνει τις βιταμίνες και όλα όσα χρειάζεται!
 2. Όταν την έχω στην αγκαλιά μου ξέρω πως μόνο ασφάλεια και ηρεμία νιώθει!
 3. Κάθε φορά που κλαίει, η μανούλα είναι εκεί για να την ηρεμήσει!
 4. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρει τα αντισώματα που χρειάζεται!
 5. Μαζί της ξεχνάω όλα τα υπόλοιπα!
 6. Το άγγιγμα της εκείνες τις στιγμές, διαγράφει όλα τα ξενύχτια και τις δυσκολίες του θηλασμού!
 7. Ξέρω πως τίποτα άλλο στον κόσμο δεν την κάνει πιο ευτυχισμένη!
 8. Ο θηλασμός μου λύνει τα χέρια! Δεν χρειάζομαι σχεδόν τίποτα άλλο μαζί μου! Όπου και αν είμαι, ξέρω πως το μωρό μου θα είναι πάντα εντάξει!
 9. Γιατί χωρίς τον μπαμπά μας και τη βοήθεια του, τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο!
 10. Η σπίθα στα υπέροχα ματάκια της κάθε φορά που θηλάζει μου λένε όλα αυτά και άλλα τόσα!
 11. Μόλις κλείνουμε 11 μήνες!

 

 

*Ασφαλώς δεν τασσόμαστε ενάντια στις μανούλες που για τους δικούς τους λόγους δεν θήλασαν! Η κάθε μαμά ξέρει καλύτερα το καλύτερο για το μωράκι της και χωρίς αμφιβολία το πράττει ήδη! Με χαρά να φιλοξενήσουμε την εμπειρία της όποιας μαμάς θέλει! Στείλτε μας την εμπειρία σας εδώ και εμείς θα τη φιλοξενήσουμε!

 


 

Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis
Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis

 

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΓΟΝΕΙΣ

Όταν τον Αύγουστο γέννησα την λατρεμένη μου κόρη, οι 3 μέρες στην κλινική ήταν η αρχή για να μπούμε στην διαδικασία φροντίδας του μωρού. Τα κορίτσια της κλινικής πρόθυμες μας έδειξαν ότι θεωρείτο απαραίτητο. Να το ταΐζουμε, να αλλάζουμε πάνα, να το ντύνουμε, να το κάνουμε μπάνιο ακόμα και πώς να το κρατάμε.  Και εκεί που νομίζαμε ότι όλα αρχίσαμε να τα μαθαίνουμε, έρχεται η επιστροφή στο σπίτι.

Πρώτη νύκτα.

Η μαμά, ο μπαμπάς και το μωρό. Και τώρα τι κάνουμε; Το ταΐσαμε καλά; Η θερμοκρασία δωματίου είναι όπως πρέπει; Τα ρούχα του; Το νερό για το μπάνιο; Και άλλα πολλά μας βασάνισαν εκείνη την πρώτη νύκτα, και όχι μόνο..

Τρώει καλά;

Και αν ναι γιατί κλαίει και μου δείχνει ότι πεινά; Στην αρχή η διαδικασία του θηλασμού ήταν πολύ δύσκολη. Το μικρό μας μωράκι δυσκολεύετε να πάρει σωστά τη θηλή και αυτό πολλές φορές το κουράζει και το κάνει να αποκοιμιέται. Έτσι συχνά ξυπνά και κλαίει. Επιμείνετε και σίγουρα θα το πετύχετε. Το μωράκι σας χρειάζεται την αγκαλιά σας και την αγάπη σας. Και σαφώς το ιδανικό στον θηλασμό είναι να τρώει το μωράκι μας όποτε και όσο θέλει.

Μήπως ζεσταίνεται ή κρυώνει;

Ιδανική θερμοκρασία  δωματίου οι 22 βαθμοί κελσίου.

Στην αρχή χρησιμοποιούσαμε πάντα το θερμόμετρο. Ήταν το απαραίτητο αξεσουάρ μας σε ότι κάναμε! Σε όποιο δωμάτιο και αν βρισκόμαστε. Πλέον ύστερα από 8 μήνες ξέρουμε πολύ καλά πως νιώθει το μωρό μας. Τα ρούχα της φροντίζουμε πάντα να είναι ανάλογα με το πώς είμαστε και εμείς ντυμένοι. Ασφαλώς, ως βρεφάκι αυτό ήταν λίγο διαφορετικό. Πάντα της βάζαμε κάλτσες για να διατηρούνται ζεστά τα μικρά της πατουσάκια , εσωτερικό φαρμάκι και μακρυμάνικο εξωτερικό, καθώς επίσης και μια λεπτή κουβερτούλα (οδηγίες που είχαμε πάρει από την παιδίατρο μας).

Το νερό για το μπάνιο!

Ιδανική θερμοκρασία 37 βαθμοί κελσίου. Και εδώ στην αρχή το θερμόμετρο μαζί μας. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο είναι ότι καλύτερο για το μικρό μας μωράκι να κοιμηθεί ήρεμο και καθαρό.

Η αγκαλιά! 

Συνηθίζεται να ακούμε από τους γονείς ότι δεν κάνει να το κρατάμε συνεχεία γιατί μαθαίνει στην αγκαλιά.  Το μωρό δεν μαθαίνει στην αγκαλιά. Χρειάζεται την αγκαλιά μας. Χρειάζεται να μας νιώθει κοντά του. Πρέπει να γνωρίσει ένα καινούργιο κόσμο, πολύ διαφορετικό από αυτόν που βρισκόταν 9 ολόκληρους μήνες. Η ανασφάλεια έξω από την μήτρα εξαφανίζεται μόνο μέσα στην μητρική αλλά και πατρική αγκαλιά μας! Το σίγουρο είναι ότι η μητρότητα και η πατρότητα δεν διδάσκονται. Ακολουθήστε το μωρό σας και όλα όσα χρειάζεται, μαζί θα τα βρείτε!

Καλώς να το δεχθείτε!


Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis
Γαλάτεια Αντωνίου for DeNereis